Seguidors

dimarts, 21 de juliol del 2020

DOLMEN CAIGUT II
VILAJUÏGA - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa





Enllaç amb informació:

que diu:

Cronologies:

Des de Neolític Mig-Recent ( -3500 / -2500 )

Descripció:

Es tracta d'un sepulcre de corredor del neolític mig - recent, que fou descobert per Enric Carreras, Miquel Dídac Piñero i Josep Tarrús, membres del GESEART, l'any 1987 durant una prospecció. No es té coneixement que s'hagi realitzat cap tipus d'intervenció arqueològica. És un possible sepulcre de corre­dor de cambra rectangular, amb passadís estret o ample segons es desprèn de la posició externa de la capçalera. Les lloses són d'esquist i està bastit en un pendent fort. Se'n conserven pocs elements però pels vestigis visibles tindria les següents dimensions 1,35 m de longitud, 0,80 m d'amplada i 1,1 m d'alçada. La capçalera és l'única part que sembla ben implantada a la roca, possiblement era externa pels dos costats, i actual­ment està molt inclinada cap a l'interior de la cambra. No es conserva de forma visible l'accés a la cambra. Possiblement hi hauria un corredor de lloses o de paret seca a la banda del pendent fort.
Actualment, el túmul no es visible per la vegetació però es podia entreveure lleugerament darre­re de la capçalera. Devia de ser de tendència circular, però en contrafort frontal, a causa del fort pendent. Estava compost per blocs i lloses de gneis i d'esquist, amb terra. No es veuen estructures internes ni anell de con­tenció extern. El diàmetre s'estima entre uns 6 i 7 metres.
La cronologia és incerta ja que es desconeix el tipus arquitectònic. Josep Tarrús apunta que pertany a la tercera o quarta fase dels sepulcres megalítics de l'Empordà, és a dir, de finals del IV a mitjan III mil·leni a.C.
L'estat de conservació és dolent, doncs no es conserva la coberta ni el corredor, mentre que part de les pedres que en conformaven la cambra estaven mogudes.

***************************************************************




Altres enllaços amb informació:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada