Seguidors

diumenge, 19 de juliol del 2020

MENHIR DE CALA PEDROSA
CASTELL-PLATJA D'ARO 
EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa



Aquestt bloc allargat de granodiorita és un menhir que data entre el IV i el II mil·leni a.C. Originalment es trobava a la Punta de Sa Conca, però va ser traslladat fins aquí en època moderna.







Enllaç amb informació:

que diu:

Actualment es troba reaprofitat com a element decoratiu a la base d'unes escales que serveixen d'accés a la Cala Pedrosa, essent erigit en aquest lloc després de ser traslladat des del seu antic emplaçament de la Punta de Sa Conca. Per accedir al lloc on es trobava emplaçat antigament, cal seguir des del seu emplaçament actual pel camí de ronda en direcció a la platja de Sa Conca. Just abans d'aquesta, en el seu extrem sud, es troba la Punta de Sa Conca.

Es tracta d'un possible menhir de granit, d'uns 2,5 m de perímetre a la base i uns 3,2 m d'alçada visible. Presenta una aresta vertical orientada cap a l'est i a la cara sud (a una alçada d'1,40 m de la base) s'observen tres marques de tascons que evidencien l'intent de trencar la pedra.

Altre enllaç amb informació:

https://www.facebook.com/pg/megalitica/posts/?ref=page_internal

que diu: 

Tot i no tenir la certesa de la seva autenticitat, la història d'aquest menhir està marcat pel maltractament i la deportació. Originàriament estava tombat i situat sobre el turonet on hi ha l'església de Nostra Senyora de l'Esperança, a la punta de sa Conca, però entre 1940 i 1950 fou traslladat al seu actual emplaçament. Fou plantat enmig d'unes escales que porten a la platja, i li varen fer un forat longitudinal per poder passar el fil elèctric per a la instal·lació d'un fanal al seu capdamunt. Si no fos poc, li varen clavar una argolla prop de la base, que avui sembla un piercing. També es salvà de la destrucció segura, ja que presenta tres marques de tascons, que evidencien que l'estaven preparant per a la seva execució.

Altre enllaç amb informació:

http://dolmensmenhirs.blogspot.com/2015/05/menhir-de-cala-pedrosa-baix-emporda.html



 

 

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada