Seguidors

dimarts, 28 de juliol del 2020

TORRE DE LES HORES i RESTES DE MURALLA
CERVIÀ DE TER - EL GIRONÈS

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa








Enllaç amb informació:

que diu:

Èpoques: medieval – segles XVI-XVIII //XIX-XX

Descripció:

Muralles

El recinte emmurallat de Cervià de Ter és d'origen medieval, tot i que fou reformat en època moderna i contemporània. Del conjunt en romanen poques restes: diversos panys emmurallats als carrers de Girona, de la Muralla i del Torrent d'Anglí; una torre i el portal d'accés occidental.

Torre de les hores

Torre de planta circular, medieval, per a la defensa de la vila. Es va completar en època moderna amb un pis pel rellotge amb campanes al cim.

L'accés exterior es fa a través d'una porta allindada, a la qual s'hi accedeix pujant tres esglaons. Presenta un sol finestral, de forma circular i petites dimensions, situada damunt la porta. La porta alta estava incompleta, se li ha afegit un templet de ferro al capdamunt, on s'ha instal·lat un rellotge públic.

Arc portal

Portal d'entrada situat a l'antiga muralla medieval, que dóna pas el que havia estat el carrer principal de l'antiga vila, el carrer de l'Hospital. És l'única entrada conservada entre un bigarrat conjunt edificat. Consta d'un gran arc de mig punt adovellat sobre el qual l'edifici existent obre dues finestres. La petita capelleta situada en un dels xamfrans és d'època posterior.

Notícies històriques:

La torre és el vestigi més visible que roman del recinte emmurallat de Cervià i del passat medieval. Actualment té un ús totalment diferent per al qual va ésser concebuda, doncs és utilitzada com a rellotge. Sota els claustres de Santa Maria van aparèixer també els fonaments d'una altra torre anterior al segle XI, i cap a la banda oest del poble n'hi ha dues més.

No hi ha notícies en concret sobre aquest antic portal, si bé la seva història aniria lligada amb la muralla i el castell, construïts a l'època medieval.




Altre enllaç amb informació:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada