Seguidors

dijous, 16 de juliol del 2020

DOLMEN DE VINYES MORTES I
PAU - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa



El dolmen de Vinyes Mortes I és una cambra rectangular amb accés per un estret passadís construït amb rajoles petites, més petites que les de la cambra funerària. Un sostre i els costats circulars que l’envolten.

En aquest tipus de construcció funerària, hi va haver enterraments col·lectius que es van utilitzar inicialment per enterrar figures importants, però amb el pas del temps, el nombre de persones enterrades va créixer a la comunitat. Després de descobriments arqueològics, era costum enterrar els morts amb algunes peces del roba i objectes d’ús quotidià.









Enllaç amb informació:

que diu:

Cronologies:

Des de Neolític ( -5500 / -2200 )

Descripció:

Es tracta d'un sepulcre de corredor del neolític mig. El primer que en va fer un estudi i li donà el nom fou Isidre Macau, l'any 1934. Més tard, entre els anys 1947 i 48, Joan Garriga hi realitzà una excavació arqueològica. Anna Ferran i Miquel Cura en van fer un nou estudi sense excavació entre 1967 i 1970.

El dolmen de les Vinyes Mortes I és un sepulcre de corredor, amb cambra rectangular llarga i passadís ample de parets paral·leles convergents o gran galeria catalana en V. La cambra és de parets paral·leles, i esta­va formada per sis lloses i la coberta. No cons­ta que hi hagués restes d'enllosat. Les seves dimensions internes són 2 m de longitud, 1,4 m d'amplada, 1,6 m d'alçada. L'accés era a través d'un corredor de lloses, bastit en terreny pla. S'observen restes ben conservades de túmul per tots els costats de la cambra, que devia ser circular amb un diàmetre de 8 o 9 m, i reomplert de pedregar. No es veu cap senyal de l'anell de contenció, que devia estar format per un mur de pedra seca.

A l'excavació de Joan Garriga es recuperaren diversos frag­ments de ceràmica a mà, sense decoració. Mentre que M. Cura i A. Ferran citen un petit fragment de sílex melat, sense retocs i amb pàtina d'oxidació en una de les seves cares. Aquests materials només indiquen una ocupació prehistòrica (neolític - edat del bron­ze) del sepulcre. Però a partir del seu tipus arquitectònic, Tarrús (2002) el situa cronològicament a la quarta fase dels sepulcres megalítics de l'Alt Empordà - Roselló, és a dir, a la primera meitat del III mil·lenni aC.

L'any 1997 fou restaurat per membres del GESEART i manté un bon estat de conservació. Durant la restauració no es va trobar cap material arqueològic entre les terres remenades de la cambra o del túmul.

Altres enllaços amb informació:

https://www.visitapau.cat/es/2015/04/13/dolmens-de-vinyes-mortes-i/

http://megalitos.arqueoloxico.com/fichasGI/17128005.html

http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=3891

http://dolmensmenhirs.blogspot.com/2014/03/dolmen-vinyes-mortes-i-alt-emporda.html


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada