Seguidors

dimarts, 28 de juliol del 2020

ESGLÉSIA DE SANT GENÍS
CERVIÀ DE TER - EL GIRONÈS

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa








Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segles XI // XVIII

Descripció:

Edifici de grans dimensions. Teulada a doble vessant coberta amb teula. Façana amb portalada rectangular amb un ampli guardapols sobre el timpà. Al timpà trobem una base per a col·locar-hi una petita escultura, actualment no hi ha res. Més a munt s'inscriu un rosetó. La façana és rematada per una creu. Té una construcció adossada amb un campanar de cadireta. Les obertures laterals són rectangulars acabades en mig punt. En un dels costats té dos contraforts. Gran part de l'edifici es troba arrebossat, tot i que hi ha zones (parts baixes, portalada i construcció adossada) on es conserven els carreus. La façana està decorada amb un esgrafiat.

Notícies històriques:

L'església parroquial de Sant Genís data del XI. La trobem citada en l'acta de fundació del monestir de Cervià de Ter. Té una inscripció gravada en el frontó de la porta que ens mostra el seu origen reculat i que diu així: "Esta parroquial iglesia es tant antiga que no se ha trobat nota alguna de la fundació, si sols se troba era ja edificada en lo dilluns St. del any 1750 y la pressent posada, die 1 juny de 1764". De la construcció primitiva hi ha restes en el sector meridional de l'edifici. L'actual correspon al s. XVIII. L'any 1936 fou incendiada i s'esfondrà la volta. Les gestions per a la seva restauració començaren l'any 1940. Hi havia hagut un altar barroc del 1776.



***********************************************************


***********************************************************
Altre enllaç amb informació:

que diu:

També situada dins del centre històric de Cervià i esmentada l’any 1053, les restes més antigues de l’església parroquial de Sant Genís corresponen a l’edifici romànic del segle XII i s’observen a la façana nord, sud i oest. La porta principal és d’aquesta època i té un arc de mig punt en degradació amb guardapols. La major part de l’església, però, pertany a una reconstrucció del segle XVIII, tal com es pot llegir a la inscripció de la llinda de l’entrada. A la façana nord hi ha el campanar que, igual que bona part de l’edifici, fou parcialment destruït l’any 1936 i restaurat posteriorment.

Altre enllaç amb informació:

http://www.rostoll.cat/obaga/Fitxes/Romanic/A_1500/1582_SGenisCerviaTer/SGenisCerviaTer.htm



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada