Seguidors

dimarts, 30 de maig del 2023

CASA BEULÓ

VIC - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 




Escut de pedra de forma ogival, emmarcat per motllures llises acabades en cul de llàntia. Al camper es representen, en baix relleu, un porc i una vaca amb espigues i flors. Cal destacar-ne el treball escultòric correcte en la representació de dos animals, el porc i la vaca en al·lusió a elements del camp. La vaca és un dels elements heràldics de l'escut de la família Beuló.



En aquesta casa va néixer el senyor Josep Pratdesaba i Portabella, astrònom, medalla de la ciutat 1870-1967

Vic 31-X-92 

Làpida de granit amb les inscripcions incises remarcades en blanc, col·locada perquè en aquesta casa va néixer Josep Pratdesaba i Portabella. Va ser un astrònom autodidacta que va instal·lar un observatori a casa seva, al carrer de l'Escola, el qual va esdevenir l'observatori de Vic, l'any 1909. Pratdesaba va estudiar el sol i va fotografiar el cometa Halley. Té la medalla de la Societat Astronòmica de França i un dels cràters lunars porta el seu nom, a iniciativa de la International Lunar Society de Londres. És un element amb una gran càrrega de significat que dota de context històric a la ciutat i per tant té un alt valor testimonial.

Josep Pratdesaba i Portabella (Vic 6 d'agost de 1870 -  gener de 1967)

***************************************************************
Enllaços amb informació:


Catàleg de béns protegits del terme municipal de Vic publicat per l'Ajuntament.

***************************************************************

Època: Època medieval Baixa Edat Mitjana (Segles Xlll - XV), època moderna (Segles XVI-XVIII) i segles (XIX-XX)

Autor: Josep Illa, mestre d'obres (restauració 1876)

Dates de construcció: 1876-1928

Descripció: Edifici d'habitatges de planta baixa amb dos pisos superiors i golfes, fent cantonada en un dels extrems de la plaça. A la planta baixa hi ha disposada una porxada de tres arcs apuntats, repartits en les dues façanes. Les obertures de les plantes superiors són de llinda plana amb brancals de carreus de pedra. Les obertures corresponents als balcons tenen un trencaaigües basat en el repertori ornamental gòtic. En el pis corresponent a les golfes s'hi ha ubicat una galeria amb diferents obertures en les dues façanes amb arc de mig punt.  

***************************************************************

 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada