Seguidors

dimecres, 31 de maig del 2023

MONUMENT A LES VÍCTIMES DE L'AIGUAT DE 1863

VIC - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/





*************************************************
A la ruta històrica publicada per l'Ajuntament de Vic diu:

El monument en memòria a les víctimes de l’aiguat del 1863 va ser erigit entre els anys 1913 i 1914, amb motiu del cinquantenari de la riuada del Mèder. Es va col•locar a l’entrada de la Calla, el carrer que va quedar més afectat per les inundacions, just a l’entrada de la fàbrica de Can Colomer Munmany, l’adoberia de pells més important que hi havia hagut a Vic. 

A caus de l’ampliació de l’empresa de Colomer Munmany, el monument dificultava l’accés dels camions a les seves instal·lacions. Per aquest motiu va ser traslladat l’any 1971 un tros més amunt, entre la desapareguda gasolinera de la Pista i el riu Mèder. Després del tancament de Colomer Munmany i l’enderroc de la fàbrica, va quedar una placeta a l’entrada de la Calla. A partir d’una reivindicació veïnal, l’any 2008, el monument es va tornar a traslladar, pedra per pedra, al lloc inicial. 

El riu Mèder, conegut en el passat com la Riera, té durant tot l’any un cabal escàs, però de tant en tant hi ha una riuada. Després d’un dia i una nit de pluja intensa a la conca superior del Mèder, la matinada del 8 d’octubre de 1863 el riu va sortir de mare i va inundar una gran extensió de la part baixa de Vic, fet que va sembrar la mort i la destrucció. 

A les dues de la matinada, quan els habitants de Vic dormien, l’aigua va entrar en força pels carrer de la Soledat, de Sant Francesc i de les Adoberies. L’aigua va enderrocar els murs de les hortes, va debilitar els fonaments de les cases fins a aterrar-ne algunes i va causar víctimes mortals. Hi va haver un total de 33 víctimes mortals, des d’una nena d’1 any fins a homes i dones de més de 60. La majoria dels morts, 26, vivien al carrer de Sant Francesc, la resta eren del Prat d’en Galliners (3 morts), del Prat d la Riera (2 morts), de la plaça de Jaume Balmes (1 mort) i del carrer de la Soledat (1 mort). 

On actualment hi ha el monument hi havia hagut la fàbrica d’adob de pells de Can Colomer Munmany. La instal·lació de la fàbrica en aquest costat del riu, l’any 1914, va representar un salt qualitatiu en la història de les pelleries vigatanes, situades fins aleshores als carrer de les Adoberies i dels Aluders. Amb tot, la fàbrica no es va expandir fins després de la Guerra Civil. 

Durant les dècades del 1960 i el 1970, Colomer Munmany va lidera a escala mundial el sector de l’adob de pells fines. L’any 1988 hi havia a Vic 28 empreses al gremi d’adobers, amb 1.490 treballadors, dels quals 478 eren de Colomer Munmany i 353 més, de les empreses del grup Colomer a Vic. 

A partir dels anys noranta van arribar crisis successives, a causa de la globalització de l’economia i de les necessitats mediambientals. Aquestes crisis han comportat gairebé la pràctica desaparició de la indústria de la pell a Vic.


Monument a les víctimes de l’aiguat del 1863, erigit entre els anys 1913 i 1914 amb motiu del cinquantenari  del desastre natural. Imatge cedida per Margarita Masjuan Alier, on apareix el seu avi, que era marbrista.

*************************************************

Enllaços amb informació:

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=17294

http://www.endrets.cat/index.php/indret/2447/monument-a-les-victimes-dels-aiguats-de-1863-ca.html

https://el9nou.cat/osona-ripolles/actualitat/vic-commemora-els-150-anys-de-la-riuada-mes-gran-de-la-historia-de-la-ciutat/

https://www.elter.net/noticia/264/tornen-els-documents-al-monument-a-les-vctimes-de-laigat-del-1963-a-vic#.ZHcgtXZBxPZ

https://www.naciodigital.cat/osona/noticia/7534/documentacio-trobada-monument-victimes-aiguat-1863-torna-lloc

*************************************************

 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada