Seguidors

dijous, 25 de maig del 2023

CASA RAMON JUNQUÉ i ESCOFET - COL·LEGI DE LES PURÍSSIMES

VILANOVA I LA GELTRÚ - EL GARRAF

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 






********************************************************************
A l’inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental publicat per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú diu:  

Època: Època contemporània, any 1867-1868. Arquitectura neoclàssica.

Autors: Josep Salvany i Juncosa (Vilanova i la Geltrú 24 de juny de 1825 - 1898), mestre d’obres, estiu 1996 i estiu 1997: reformes i acondiciament per Elisenda Pla Ferrer, arquitecte i Ramon Borrell, aparellador.

Promotor: Ramon Junqué i Escofet.

Descripció: Edifici entre mitgeres fent cantonada amb pati lateral. Edifici de planta rectangular compost de planta baixa, dues plantes pis i golfes sota coberta plana de la que sobresurt la caixa d’escala i alguna construcció complementària. Escala central amb galeria perimetral a cada planta. Escala secundària de circulació interior. Voltes d’aresta amb torals al vestíbul i rebaixades a les crugies laterals de la planta baixa.

Sistema constructiu: Parets de càrrega de pedra. Voltes rebaixades i d’aresta a la planta baixa. Forjats de bigues de fusta i revoltó ceràmic. Terrat a la catalana.

Façanes: Façana composada segons 5 eixos verticals. Planta baixa amb 3 portals d’arc de mig punt i dues finestres allindades amb frontó. Planta principal amb balcó corregut fent cantonada amb tres obertures centrals i dues tribunes laterals. Planta segona amb balcó central de tres portals i dos laterals d’un. Finestres quadrades a les golfes. Coronament amb barana i petit frontó. Cornises, cartel·les, pilastres, frontons... Façana lateral d’igual qualitat que la principal i seguint les pautes compositives d’aquesta.

Interiors: Planta baixa amb vestíbul i escala central d’arrencada simètrica entre dues columnes de pedra i capella i sala d’actes a les dues crugies laterals. Les dependències de cada planta s’organitzen a partir de l’escala i la galeria. Plantes transformades a excepció d’una aula i una sala.

Dades històriques: La casa Junqué i Escofet és una de les grans residències burgeses de la ciutat, exponent de l’arquitectura aixecada pels indianos enriquits en Amèrica i que van construir els seus habitatges com a símbol de la seva prosperitat. Ramon Junqué i Escofet (1820- 1890), va ser mariner de jove i, l’any 1840, es va establir a l’Havana on es va dedicar al comerç i al bestiar. Va retornat a la ciutat enriquit, l’any 1867. L’any 1869 va ser regidor i va formar part de la primera junta de la Caixa d’Estalvis de Vilanova, l’any 1877. L’any 1867, Ramon Junqué va sol·licitar obres segons projecte del mestre d’obres Josep Salvany i Juncosa per a construir la seva residència familiar a la plaça dels Cotxes. Les obres de l’edifici van acabar l’any 1868, any inscrit a la façana. Aquest edifici és possiblement el més destacat de tota l’obra civil de Josep Salvany i Juncosa desenvolupada a la ciutat entre l’any 1855 i 1898 com a mestre d’obres de l’Ajuntament. Després de la mort de Junqué i Escofet, l’any 1892, les Germanes de la Parròquia de la Puríssima Concepció, establertes a l’Hospital de Sant Antoni Abat des de 1857, van sol·licitar obres de reforma i acondiciament al primer pis per traslladar-hi el seu col·legi de noies, fins llavors situat al carrer de l’Església, 14. Les concepcionistes van adaptar la cotxera de la casa com a capella dedicada a la Immaculada Concepció; l'actual capella i imatge daten de les reformes dels anys seixanta segle XX. El 1893, al segon pis de la casa, va néixer el pintor i gravador Enric C. Ricart. Posteriorment les concepcionistes ocuparen tota la casa. Des de 1996 acull l’Escola el Cim.

********************************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/12017

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=781

http://www.patrimonivng.cat/patrimoni/casa-junque-i-escofet

https://www.vilanova.cat/directori/detall?id=40556

********************************************************************

 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada