Seguidors

dimarts, 30 de maig del 2023

CASA NATAL DE SANT MIQUEL DELS SANTS

VIC - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 







Al catàleg de béns protegits del terme municipal de Vic publicat per l'Ajuntament diu:

Època: època moderna segles XV-XVI-XVIII

Descripció: Edifici de planta baixa i dos pisos amb una composició de tres eixos verticals amb un ràfec de colls i llates de fusta. L'edifici té tres crugies una de les quals s'hi alberga una capella realitzada a posterior fruit de la beatificació del sant.

Façana: És una façana amb una composició de tres eixos verticals, un dels quals es va transformar en una capella, a nivell de planta baixa i planta primera. Les obertures són balconeres i destaca el que era l'eix principal un balcó de grans dimensions. La façana de la capella és plana i composada a partir d'un eix central, marcant la fornícula amb una figura de Sant miquel dels Sants. El coronament és a base de ràfec i colls vistos. La pedra emmarca les obertures, la portalada, la fornícula i el lluernari. El parament de la façana són estucats i esgrafiats.

Dades històriques: El 1591 neix Sant Miquel dels Sants a la casa on ara ocupa la capella, fill del notari i conseller en cap, Enric Argemir. L'any 1779 (beatificació de Sant Miquel) es transforma la casa en una capella i en un oratori al primer pis. L'any 1891, mossèn Joan Collell funda les serves del Sagrat Cor que ocupen la casa del costat on hi havia viscut la família Campana.

***********************************************

Fornícula de Sant Miquel dels Sants 

La fornícula és de l'any 1779 quan es va construir una capella amb motiu de la beatificació del sant.

La fornícula és de pedra i la imatge de polièster. L'original, de talla de fusta, es guarda a ''interior. La fornícula constituïda per un arc de mig punt amb la volta apetxinada i pilastres adossades, sostingudes per mènsules i acompanyades de volutes i fullatges. Una gran petxina se situa damunt del clau de l'arc. A les impostes, que sobresurten, s'hi disposen dues flàmules. El sant se situa damunt d'un pedestal de punt rodó que sobresurt de la superfície, porta l'hàbit de trinitari, es posa una mà al cor i porta dues flors. A banda i banda, unes inscripcions informen de la casa natalícia del sant i de les pregàries que se li ha dedicat. Té l'interès històric de presidir la casa natalícia de Sant Miquel dels Sants. És de les fornícules més espectaculars de la ciutat, amb una clara voluntat escenogràfica, tan característica de l'art barroc, tot buscant fer vibrar una superfície mural amb tots els elements possibles a l'abast: fusionant els pictòrics, els escultòrics, els arquitectònics i els textuals. Aquests elements reforcen la iconografia del sant que sempre mira amunt o es representa entre núvols tot levitant. Les volutes i fullatges que s'enfilen, les flames que sorgeixen dels gerros i la petxina que culmina l'arc provoquen un moviment ascendent, com el que identifica el sant. La petxina, d'altra banda, és símbol de regeneració i prosperitat mística. El conjunt de la fornícula i la imatge no és només de presència o record, hi ha una voluntat manifesta d'afavorir el culte. Quant a la iconografia, Sant Miquel té la mà al cor perquè era tant l'amor que tenia per Crist que s'intercanviaven els cors.




***********************************************

Capella de Sant Miquel

Sant Miquel era fill d'Enric Argemí, que habitava en aquest carrer. Va néixer el 1591. La casa natal del devot trinitari es transformà en part per a destinar-la a capella, reservant l'altra part per habitació del Sant. La transformació i construcció de la capella es realitzà l'any 1799. Data, doncs, de les darreries del segle XVIII. Es desconeix el mestre d'obres Probablement la família Morató. Capella de nau única adossada al cos de la casa natal de Sant Miquel dels Sants, avui convertida en convent. L'accés a la capella es pot fer per l'interior de la casa, pel primer pis, o bé pel carrer de Sant Miquel. La façana segueix la construcció de la casa però està emmarcada per uns esgrafiats que envolten l'únic òcul que dóna llum a l'església, un òvul de petites dimensions emmarcat amb pedra. Al damunt hi ha una fornícula on s'ubica el Sant emparat per una petxina. Als laterals hi ha unes làpides en les quals es parla dels preceptes a seguir per a obtenir indulgències. La façana és arrebossada i pintada. L'interior és decorat amb motius florals esgrafiats. A l'habitació-oratori de Sant Miquel dels Sants es conserven un seguit de pintures realitzades al segle XX per Llucià Costa. L'estat de conservació és bo. Conserva un retaule del taller Reial així com un retaule del segle XVII de Sant Miquel a l'absis. A l'oratori trobem un retaule de Sant Miquel del segle XX.



***********************************************

Escut de Vic

Escut de Vic esgrafiat sobre el parament de façana de la Capella de Sant Miquel dels Sants. Escut de Vic amb volutes i corona, que juntament amb la fornícula i la finestra rossetó, configuren un conjunt que doten a l'edifici de la peculiaritat que es mereix el patró de Vic.


***********************************************
Enllaços amb informació:




***********************************************


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada