Seguidors

dilluns, 22 de maig del 2023

MONUMENT A JOSEP TOMÀS VENTOSA i SOLER

VILANOVA I LA GELTRÚ - EL GARRAF

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/









(Vilanova i la Geltrú, Garraf, 1797 — l'Havana, 1874)

Comerciant, polític i filantrop.

Molt jove, el 1809, emigrà a Amèrica i s’establí a Cuba, a Matanzas. Ràpidament hi adquirí experiència i coneixements comercials en el ram dels teixits i n'obtingué grans beneficis. Tingué diversos càrrecs privats i públics —fou alcalde de Matanzas en dues ocasions (1847 i 1852)— i es dedicà a activitats filantròpiques. La seva filantropia també tingué ressò a Vilanova, on preocupat per l’analfabetisme del seus habitants impulsà tot d’actuacions filantròpiques per erradicar-lo. Així, decretada la desamortització dels béns de l’Església, adquirí (1846) uns terrenys que tenien els caputxins i en féu una venda simulada amb la condició que s’hi construïssin unes escoles públiques i gratuïtes per a nois i noies, les quals s’obriren el 1854. Cinc anys abans havia pagat a Matanzas una escola semblant. Tant aquest edifici de Cuba com el de Vilanova eren presidits per una estàtua seva. Dins de la seva obra filantròpica, cal esmentar: la Casa de Beneficencia (1846), la Biblioteca Pública (1847) i altres, a Matanzas, i la plaça de la Vila, les escoles públiques, i el suport econòmic a un diari local i altres a Vilanova, on també li fou erigit un monument.

************************************************************

MONUMENT A LA PLAÇA DE LA VILA

Autor: Bonaventura Pollés i Vivó

Inauguració: l’any 1883

Inscripció: 

A la cara frontal: al eminente patricio Don José Tomás Ventosa.

A la cara posterior: este monumento erigido por suscripción se inauguró el día 26 de febrero de 1883.

Descripció:

El monument consisteix en un alt pedestal centrat al bell mig de la Plaça de la Vila, sobre el qual s’alça l’escultura de Josep Tomàs, vestit a la manera vuitcentista, que ofereix un llibre a l’espectador. A les cares frontal i posterior del monument hi ha les inscripcions.

Comentari: No es coneix l'autor de l'escultura, si bé el monument és obra de Bonaventura Pollés i Vivó, arquitecte municipal de Vilanova i la Geltrú.
Aquest comerciant vilanoví, enriquit amb el comerç amb Cuba, s’establí a Matanzas. A Vilanova adquirí els terrenys del convent desamortitzat dels caputxins i hi construí una escola gratuïta. Aquesta estàtua és bessona d’una altra erigida a Matanzas i des d’allà es portà la de Vilanova.

 

 



 





 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada