Seguidors

diumenge, 21 de maig del 2023

 FONT D'ELIES MIRÓ i SOLER

VILANOVA i LA GELTRÚ - EL GARRAF

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/



Recuerdo legado por D.Elias Miró Soler a Vilanueva i la Geltrú su patria 1895

 



*****************************************
Enllaços amb informació:


Font-fanal que té una base circular de pedra amb una reixa, damunt la qual hi ha situades les tres piques, circulars i amb peu, que apareixen separades del cos central de la font. Al cos central hi ha tres carasses amb les aixetes, l'escut de Vilanova i diverses inscripcions, amb la data de 1895, la dedicatòria i el nom del fonedor. A la part superior s'eleva una columna de fust estriat i capitell de secció triangular que serveix de base al fanal. El conjunt va ser realitzat en ferro colat.

La data de col·locació de la font és de 1895. Va ser realitzada en memòria del seu donador, Elies Miró i Soler. El ferro colat, emprat per a la construcció de la font, va donar nom popular a la placeta on està situada. Cal remarcar l'ús d'aquest material com a element estructural i decoratiu a partir de mitjans de segle XIX, amb la introducció a Catalunya de la indústria metal·lúrgica de transformació des de la fundació de l'empresa "La Maquinista Terrestre i Marítima" el 1855. Una inscripció dona informació del fonedor de Vilanova i la Geltrú encarregat d'aquesta obra: Francisco Mestres.

Aquesta font també és coneguda popularment com la «Font de Ferro». Elies Miró i Soler (1826-1891) va néixer a la Geltrú i es va traslladar a l’Havana l’any 1857, on va fundar una empresa dedicada a la importació i venda de queviures. En morir va llegar diners al municipi perquè es construís una font davant la casa on havia viscut, al carrer del Fossar Vell. Va ser restaurada l’any 2001.

*****************************************

 







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada