Seguidors

dimecres, 31 de maig del 2023

CASA PARRELLA

VIC - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 












****************************************************
Al catàleg de béns protegits del terme municipal de Vic publicat per l'Ajuntament diu:

Època: Època moderna segle XVII, estil barroc

Autor: Família Morató l’any 1777

Descripció: Casa de planta irregular que segueix la direcció del carrer en el sector nord i s'adossa al pany de muralla pel sector sud. La façana nord presenta un eix de composició vertical i consta de planta baixa, dos pisos i golfes. És coberta a tres vessants. A la planta s'hi obren dos grans portals d'arc rebaixat, un d'ells (el de la dreta) amb motllures i dues finestres. Al primer pis s'hi obren quatre grans balcons rectangulars amb motllures i amb les llosanes de pedra també motllurades. Al segon pis s'hi repeteixen les mateixes obertures, però, de dimensions més petites. A les golfes hi ha finestres rectangulars apaïsades. A l'extrem de llevant, de dimensions semblants a l'edifici hi ha un ampli jardí a nivell del primer pis, amb baranes de forja i pilars de pedra. A la planta d'aquest cos, hi ha diverses dependències que havien estat destinades a quadres. Cal remarcar el cap de biga esculpit situat en l'angle NE del ràfec i restes d'esgrafiats damunt els portals. L'estat de conservació és força precari. A la part de l'oratoria hi ha un retaule dels Dolors del segle XVIII-XIX del Taller Real.

Antiga Quadra de la Casa Parrella: Antigues dependències (un temps destinades a quadres) situades als baixos del jardins de la Casa Parrella, i el mur extern de les quals és l'antiga muralla. A l'angle SE del cos de l'edifici, s'hi obre un portal d'arc rebaixat format per carreus de pedra, un portal rectangular i diverses finestres petites de la mateixa forma que el portal. El portal principal dóna accés a una nau rectangular coberta amb volta de canó orientada d'est a oest. L'interior, conserva un bonic coll de pou i una petita dependència coberta amb volta en el sector esquerre. En el mateix indret hi ha altres dependències de característiques semblants, però en un estat de conservació més precari que la nau descrita, ja que aquesta ha estat rehabilitada (1977).

Escut: Escut de pedra de forma de quadrilong hispànica. El camper està tripartit i els elements heràldics que s'hi representen són brots de raïm que es relacionen amb la parra i per consegüent amb el nom de la família Parrella; el cor travessat per una fletxa, que prové de la família Cortada, de Manlleu -l'escut a què es fa referència és el de la família Parrella- Cortada-; i el pont, representat amb dos arcs, sobre el riu que flueix, situat a la punta del camper, que rememora un fet militar al pont de Sant Quirze, en el qual membres de la família, ennoblida, van intervenir. L'escut està timbrat per un casc i els acompanyaments estan configurats per tires de pergamí i fullatges. Cal destacar-ne l'excel·lent treball dels baixos relleus, molt acurat, la claredat compositiva i les proporcions ajustades. Compleix les normes heràldiques d'evitar l'ornament superflu, els contorns estan ben definits, les càrregues tenen relació directa amb l'estat propi de l'escut documentat i l'alçada serva una relació amb l'amplada. La seva ubicació solitària i enlairada en una façana austera i les seves mides grans contribueix a la seva visibilitat i reconeixement.

****************************************************

Enllaços amb informació:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/24720

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=17146

https://www.victurisme.cat/ca/que-s2019hi-pot-fer/que-oferim/ruta-turistica

****************************************************




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada