Seguidors

divendres, 26 de maig del 2023

ERMITA DE SANT SIMPLICI o XIMPLI

ELS HOSTALETS D'EN BAS - LA VALL D'EN BAS

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/










****************************************************
Enllaços amb informació:


L’esglesiola de Sant Simplici, o Ximplí, manté una senzilla estructura romànica que s’ha anat descaracteritzant amb el pas dels segles. Està situada sobre un turó, enmig d’una idíl·lica roureda, molt a prop del poble dels Hostalets.

Té una estructura romànica, amb campanar d’espadanya i absis rectangular que ha estat substituït.

A ambdós costats hi ha dos contraforts. Hi ha un campanar de cadireta que conserva una campana de ferro. A la porta d'entrada hi ha una llinda de grans dimensions, datada l'any 1642, còpia d'una llinda igual que es troba davant l'església, trencada. Ha estat restaurada.

La seva història va unida a la de la masia el Terrús.

Es troba envoltada de prats, roures i una impressionant vista dels cingles de Falgars. De Sant Simplici hem recollit una llegenda escrita per Assumpta Bayona: “De totes maneres tal com m’ho varen contar jo us ho relataré: Molta gent en aquell temps pensava o creia en bruixes, follets i apareguts. Doncs bé, en el mencionat racó existeix una capella (per cert, molt ben conservada) anomenada Sant Simplici que encara la gent hi té molta devoció. En aquell temps a la dita capella, la gent deia que algunes nits s’hi apareixia una llum parant-se una estona com si esperés algú i tot d’una desapareixia. Com que per aquell temps els boscos eren molt espessos, bruts i estaven molt poblats de tota mena de bestioles, els homes d’aquelles masies estaven molt apurats, ja que a més de matar-los els animals també els destrossaven el conreu i eren un perill per a les persones. Aleshores els veïns varen determinar de dir una missa a Sant Simplici abans d’organitzar una batuda tots els homes d’aquell veïnat. Crec que devia ser diumenge. Estaven tots a la porta a punt d’entrar quan tot d’una s’apareix una llum i al mateix temps senten una veu que els deia: Qui m’ajuda a dir la missa? Tots quedaren tan espantats que ningú gosà contestar. Solament el capellà digué que ell ho faria. Entraren a la capella i començaren la missa. Els fidels només veien la casulla que es movia i sentien les oracions. La missa va transcórrer normalment fins després de la comunió quan, de cop i volta, la casulla va caure a terra i no varen sentir ni veure res més. Aquells homes van acabar allà mateix la cacera anant-se’n cada un a casa seva sense ganes d’anar a matar llops ni guineus ni cap altra mena de bestiola.”

****************************************************

 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada