Seguidors

dimecres, 31 de maig del 2023

PONT ROMÀNIC DE QUERALT o DE SANT FRANCESC o DE LA CALLA

VIC - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 










**********************************************************
Al catàleg de béns protegits del terme municipla de Vic publicat per l'Ajuntament diu:

Època: segle XI, estil romànic

Descripció: Aquest pont sobre el riu Mèder és el més antic i el més notable dels ponts vigatans. Va construir-se avançat el segle XI i es troba situat enfront de l'antic portal de Queralt de les muralles de Vic, en el camí que seguia la via romana de Vic a Barcelona. Està format per cinc arcs de mig punt de diferents dimensions. Sobre pilars, amb tallamars adossats. Per tal d'alleugerir el pes de l'estructura, hi ha també tres arcs de mig punt oberts entre les arcades. Una de les arcades del pont, actualment, no és visible i està amagada per sota la carrer de la Rambla del Bisbat i per sota la plaça Elisabet, i pel Carrer Sant Francesc també està lleugerament modificat.

El pont és existent des del 1093, contemporàniament a les muralles. La darrera arcada s’enfonsa sota els fonaments de la primera casa d’enfront i la muralla s’entronca en aquest indret a cada banda, perquè aquest punt es cloïa amb la porta monumental, que rematava el pont amb una torre poderosa a cada costat. Aquest pont permetia accedir a la ciutat, des del cantó del migdia, entrant a la partida del bisbe. El 1617 és destruït per un aiguat. El 1868 es prohibeix el pas de carruatges pel carrer de Sant Francesc a causa del mal estat del pont. Tot i que el pont és romànic, el seu origen es remunta, sens dubte a l’època romana: el fet que en aquest punt s’hagi documentat una de les sortides de la ciutat d’Auso vers el sud, com ho demostra la necròpolis romana de Can Colomer Muntmany, obliga a una obra d’enginyeria d’aquest tipus per travessar el riu a la sortida de la ciutat. Així doncs, el nom popular de Pont Romà al Pont de Queralt, si bé no és correcte, no és pas històricament desencaminat.

Dades històriques : El pont és existent des del 1093, contemporàniament a les muralles. La darrera arcada s’enfonsa sota els fonaments de la primera casa d’enfront i la muralla s’entronca en aquest indret a cada banda, perquè aquest punt es cloïa amb la porta monumental, que rematava el pont amb una torre poderosa a cada costat. Aquest pont permetia accedir a la ciutat, des del cantó del migdia, entrant a la partida del bisbe. El 1617 és destruït per un aiguat. El 1868 es prohibeix el pas de carruatges pel carrer de Sant Francesc a causa del mal estat del pont. Tot i que el pont és romànic, el seu origen es remunta, sens dubte a l’època romana: el fet que en aquest punt s’hagi documentat una de les sortides de la ciutat d’Auso vers el sud, com ho demostra la necròpolis romana de Can Colomer Muntmany, obliga a una obra d’enginyeria d’aquest tipus per travessar el riu a la sortida de la ciutat. Així doncs, el nom popular de Pont Romà al Pont de Queralt, si bé no és correcte, no és pas històricament desencaminat. La última intervenció és el 1939 quan es reconstrueixen les dues arcades properes a la muralla, enderrocades per l'acció d'una voladura.

**********************************************************

Enllaços amb informació:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/24716

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2014/03/pont-romanic-de-queralt-io-de-sant.html

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=17172

https://elromanic.wordpress.com/2017/07/24/pont-de-queralt-o-de-la-calla-vic/

https://www.victurisme.cat/ca/que-s2019hi-pot-fer/que-oferim/ruta-turistica

**********************************************************








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada