Seguidors

dimecres, 31 de maig del 2023

CASA COSTA 

VIC - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/


Al catàleg de béns protegits del terme municipal de Vic publicat per l'Ajuntament diu:

Època: Època contemporània Segles XX, estil eclecticisme

Data de construcció: any 1927

Autor: L'arquitecte Josep Maria Pericas hi realitzà intervencions puntuals l'any 1927.

Descripció: Casa formada per una planta baixa i per tres pisos superiors. L'entrada principal es situa pel carrer Sant Josep, per un gran portal amb decoració escultòrica. Pel que fa a la decoració de la façana, la planta baixa està tractada com a un basament, amb l'aplicació d'un encoixinat corregut. En els pisos superiors s'obren balcons i finestres de les que destaquen les motllures ricament treballades. D'aquest edifici també destaca la cantonada, de la que sobresurt una torre, rematada amb una cúpula facetada.














Fornícula

La fornícula és de l'any 1902 i la imatge és dels voltants de l'any 1960. És una còpia d'una imatge de bronze desapareguda l'any 1936.

La fornícula és de pedra i se situa a l'angle de la casa. Està constituïda per un arc de mig punt que incorpora a la volta una petxina. Està emmarcada per pilastres adossades estriades de capitell jònic amb querubins i perles agregades. La imatge, que també és de pedra, se situa sobre un pedestal de punt rodó que sobresurt i que està sostingut per àngels. La fornícula està protegida, a manera de marquesina, pel balcó que conté baixos relleus que representen animals fantàstics. La imatge correspon a Sant Josep que porta la vara florida i sosté en braços al nen Jesús, que porta una creu. Les pilastres, la petxina i els animals fantàstics que conformen la fornícula concorden amb l'ornamentació general de la casa. L'arquitectura ha fet lloc a la fornícula i la imatge atorgant-los una gran consideració. Es destaca l'esveltesa de la imatge, en correspondència amb les mides de la fornícula. És d'un excel·lent treball escultòric, les formes suaus, la qualitat de línies, amb els plecs de la roba que cauen amb aplom. Es destaquen, també, per contrast, les formes rodones i dolces dels àngels que contribueixen a la tendresa de la imatge; els àngels, representats com a querubins, sostenen la imatge. Simbolitzen irradiació de saviesa i es representen sovint com a sustentadors d'elements arquitectònics atès que, segons la Bíblia, Déu va seure sobre querubins.






ESCUT

L'edifici és de l'any 1902. Originàriament al camper hi havia representats els elements heràldics de la família Rocafiguera, els primers propietaris de la casa, que van ser substituïts per aquest Sant Jordi quan la família Costa va adquirir la casa.

Escut de pedra de forma de quadrilong francès al camper del qual hi ha representat un Sant Jordi. Està timbrat per un casc i a la punta hi ha una rocalla. Els acompanyaments estan configurats per fullatges i volutes. Està situat al clau de l'arc de la porta principal. Cal destacar-ne la profusió dels elements decoratius per realçar l'escut, tot i que el timbre, amb el casc, no correspon a la càrrega del camper, un Sant Jordi.


******************************************************
Enllaços amb informació:


******************************************************



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada