Seguidors

diumenge, 17 d’octubre del 2021

CAN XIQUET o CAN PEPET XIQUET

SANTA PERPÈTUA DE MOGODA - EL VALLÈS OCCIDENTAL

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 













Enllaç amb informació:

Època: segle XX – any 1920

Descripció:

Can Xiquet o Can Pepet Xiquet és una vivenda unifamiliar d'estructura asimètrica que forma un xamfrà. Es troba en un indret cèntric de la població, a la cantonada entre la Rambla, l'eix tradicional del municipi, i el carrer del Pare Rodés. Consta de dues plantes i terrat. La planta inferior està formada per tres obertures, la porta principal i dues finestres, totes tres emmarcades per una decoració floral i geomètrica. Una sanefa ondulada separa les dues plantes. La planta superior té com a element que sobresurt la tribuna, que és de planta poligonal i oberta, situada damunt la porta principal. Aquesta planta està separada del terrat per una sanefa i una motllura. El terrat té un acabament en forma ondulada, seguint el ritme de les sanefes. Damunt la tribuna hi ha un motiu ornamental format per una estrella de sis puntes, amb una flor al mig. Tota la decoració està feta amb ceràmica vidriada de diferents colors. És una casa d'una sola crugia en cantonada, sobre una parcel·la de 4,9m x 20m. L'accés principal es fa a través de la Rambla per la façana curta on destaca la tribuna de la planta pis. La façana llarga dóna al carrer de Pare Rodés, per on hi ha accés a la construcció annexa del garatge. L'estructura de suport és de parets de càrrega i bigues de fusta. Cels rasos de guix i encanyissat, i paviments de mosaic ceràmic amb dibuixos geomètrics de colors. Una part de la coberta és a dues aigües, de teula àrab i la part davantera que dóna a la Rambla és un terrat accessible amb paviment de tova ceràmica, damunt del qual en els darrers anys s'hi ha afegit una nova planta. En el pati posterior, amb façana al carrer Pare Rodés hi ha construït un cobert de planta baixa més planta pis de paret de totxo i bigues de formigó amb coberta a una aigua de teula àrab. La planta baixa és un garatge amb accés des del carrer del Pare Rodés i la planta pis un magatzem amb accés des del pati. Les façanes són de composició molt simple, la façana més llarga només té dos forats rectangulars, un a cada planta, que corresponen al passadís de distribució. A la façana curta destaca el xamfrà amb la porta d'accés a la planta baixa i la tribuna pentagonal a la planta pis. Les parets són de totxo massís, arrebossada i pintada, amb ornamentacions amb rajola vitrificada. Com a elements arquitectònics destaquen la tribuna del xamfrà, el rosetó de guix de sota seu i l'estel de rajola ceràmica del damunt. Un dels pocs exemples d'utilització d'elements decoratius modernistes (rajoles de colors, sanefes, tribunes, etc.) a l'ornamentació de façanes del municipi.

Observacions:

Presenta actualment una planta més damunt de l'antic terrat, un xic enretirada de la façana, pintada en gris, de forma discreta.

Història:

Edificada als anys 20 pel seu primer propietari (mestre d'obra) com a habitatge familiar d'una sola planta. En els anys quaranta se li afegeix la planta pis i els ornaments d'estil modernista. Actualment rehabilitada i amb una planta més enretirada de la façana, damunt del terrat. A la planta baixa hi ha una botiga.

****************************************************************

Altre enllaç amb informació:

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=15&consulta=MCU0KzA4MjYwNiU=&codi=27995

****************************************************************



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada