Seguidors

diumenge, 10 d’octubre del 2021

FONT TROBADA

FOLGUEROLES - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/


La Font Trobada restaurada el 1979





*************************************************************
Entorn de la font


















*************************************************************
Enllaç amb informació:

La Font trobada és una de les grans fonts de Folgueroles que fins fa pocs anys era de raig molt generós i, actualment baixa seca moltes vegades. El broc antic era una boixa de roda de carro. Ara és possible veure aigua potable mitjançant un broc suplementari connectat a la xarxa general d’aigua. Cada any s’hi celebra la tornaboda de la festa major de Folgueroles.

Sobre la font Trobada conservem una bella poesia, que potser no és de Verdaguer, però que ens ha arribat manuscrita entre els seus papers. En aquests versos per a l'aprenent de poeta, la Font Trobada esdevé la font de l'amor trobat.

Raja una fonteta a prop de ma pàtria que tothom li dóna per nom la Trobada, al peu del torrent, que brolla tan clara que al sortir del raig sembla fosa plata.
Buscant la frescosa font regalada a ta dolça vena que la set apaga acut la pastora i la vilatana com lo segador l'anyell i la cabra. També jo et visito amb tanta constància que molts dies vinc tarda i matinada. Un dia el poeta hi troba "una certa nina" que li ofereix un vas d'aigua de La Font Trobada. Amb l'aigua beu també l'amor i d'ençà d'aquell dia torna a la font i es pregunta si aquella nina no és una nimfa del lloc davallada del cel. I exclama: Digues-li, per Déu! digues-li. fontana, a la nina hermosa que en lo teu raig canta, que rica n'és ella que em roba la calma. El poeta promet a la font que la rodejarà de marbres i xiprers, heures i vidalbes. I acaba: Tot això tindràs , fontana, per paga d'haver-m'hi trobat l'amor que em faltava.

*************************************************************

Altre enllaç amb informació:

http://www.endrets.cat/index.php/indret/1284/font-trobada-ca.html 

És la primera de les vuit fonts que dins el terme de Folgueroles ragen a la vora del torrent: font Trobada, font del Molí, font de la Sala, font del Glaç, font del Rector, font de la Ricardera, font de l'Amat i font de Puigsec. L'any 2002, a tocar de la font i seguint el curs del torrent, Perejaume va resseguir-lo dibuixant-hi la signatura de Verdaguer. El lema que acompanya una fotografia aèria de l'acció poètica resa així: "De com el torrent de Folgueroles ha estat allerat de manera que l'aigua segueixi la signatura de Verdaguer. De manera que l'aigua escrigui, fressegi i regui el nom de Folgueroles amb el nom de Verdaguer." Vist des de l'aire, el traç final de la signatura mor just a la Font Trobada. Pot ser, doncs, un encontre simbòlic amb el poeta. Podem fer l'exercici de resseguir-la mentre llegim dos poemes de to molt diferent. L'un, escrit en ple esclat de glòria el 1886, exalça la primavera, és a dir, l'esclat de la vida. L'altre, aparegut pòstumament Al cel, es titula "Anem" i, amb gran lirisme, expressa el desig del poeta d'anar cap a la mar del cel on tal com exposa s'hi navega molt més feliçment.

*************************************************************

Altre enllaç amb informació:

https://fontsaigua.wordpress.com/2019/04/21/avui-destaquem-la-font-trobada-de-folgueroles/

*************************************************************





 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada