Seguidors

dimarts, 5 d’octubre del 2021

MONUMENT A L'ARQUITECTE i ENGINYER CARLES BUÏGAS i SANS

CERDANYOLA DEL VALLÈS - EL VALLÈS OCCIDENTAL

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/



Cerdanyola del Vallès a Carles Buïgas i Sans (Barcelona 1898 – Cerdanyola 1979)

Escriptor – Enginyer

Mag de la llum

Gener de 1999

Carles Buïgas i Sans (Barcelona 18 de gener de 1898 - Cerdanyola del Vallès 27 d'agost de 1979)


Enllaç amb informació:

Carles Buïgas i Sans (Barcelona18 de gener de 1898 - Cerdanyola del Vallès27 d'agost de 1979) va ser un arquitecte, enginyer i luminotècnic català conegut per haver dissenyat la il·luminació del Palau Nacional (Barcelona) i del recinte de l'Exposició Internacional de Barcelona de 1929, així com la Font Màgica de Montjuïc. En els anys següents va projectar la il·luminació i les fonts monumentals que van presidir el recinte de l'Exposició. Posteriorment va treballar en el projecte de fonts per a ciutats de l'Estat espanyol i l'estranger. 

Fill de Gaietà Buïgas, fou criat al si d'una família acomodada a Barcelona. Als 7 anys va marxar amb la seva família a Montevideo (Uruguai) per motius de feina del seu pare. La família va tornar a Barcelona el 1910 degut a la crisi econòmic existent a l'Uruguai. El 1916 va ingressar a l’escola d’Enginyers industrials de Barcelona, però no va finalitzar els estudis a causa del fet que va començar a treballar com a ajudant del futur projecte de l'Exposició d'Indústries Elèctriques de Barcelona. Més endavant es titularia a l'École de Génie Civil de París.

El 1922 va començar a dissenyar el seu primer projecte de fonts i salts d'aigua lluminosos. Les seves primeres obres van ser al Palau Reial de Pedralbes. Eugeni d’Ors definiria el seu treball com un nou estil d'art, l'art de l'aiguallum.

El 1926 va idear el Telefèric del Port amb la idea de posar-la en marxa per l'Exposició Universal de 1929, però no es va fer realitat fins al 1931 per falta de fons.

Més endavant va realitzar el projecte que el faria famós, la Font mágica de Montjuïc, creada amb motiu de l'Exposició Internacional de 1929 a Barcelona. També fou autor dels brolladors d'aigua de l'avinguda de la Reina Maria Cristina. Un cop finalitzada l'exposició, va començar altres projectes, com ara la Nau Lluminosa (o Vaixell Lluminós), declarada en el seu moment projecte d'interès nacional.

Amb la Guerra Civil, va marxar a París, on va residir fins al 1942. Durant aquests anys va guanyar renom internacional i va realitzar projectes a París, Lieja, Nova York, Lisboa, Roma, Sant Domingo, Madrid, Granada, València...

Degut a la crisi existent un cop finalitzada la Segona Guerra Mundial, molts dels projectes encarregats a Buïgas van ser aturats o anul·lats.

Va passar els últims anys de la seva vida a Cerdanyola del Vallès, on va morir i és enterrat.

*****************************************************

Enllaç sobre el monument:

https://monuments.iec.cat/fitxa.asp?id=1041

Autor: Salvador Mañosa i Gener

Inauguració: any 1999

Descripció: Sobre un pedestal geomètric amb la inscripció a la cara frontal, un bust realista de bronze de l’homenatjat amb americana i corbata.

*****************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://www.arquitecturacatalana.cat/es/autores/carles-buigas-i-sans

https://www.salillas.net/cerdanyola/buigas.htm

http://www.mcnbiografias.com/app-bio/do/search?q=bu%EFgas

*****************************************************

 




 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada