Seguidors

divendres, 29 d’octubre del 2021

ERMITA DE SANT ROMÀ

BRUNYOLA - LA SELVA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 

















Enllaç amb informació:

Època: segle X-XI // XX

Descripció:

Edifici aïllat de planta rectangular, absis, pòrtic occidental, sagristia adossada i coberta de doble vessant a laterals. Està situat al costat mateix de la casa del mas Salló, aturonada i no gaire lluny del camí que va de Sant Dalmai (Vilobí d'Onyar) a Sant Martí Sapresa.
Consta d'una nau de planta rectangular i un absis semicircular de planta de ferradura, d'estil romànic. La sagristia, adossada a migdia, i la porxada de ponent són elements posteriors, com el campanar d'espadanya doble i el portal adovellat.
La façana presenta una porxada aterrassada, amb dos pilars quadrangulars i una coberta de doble vessant a laterals i bigues de fusta. La façana pròpiament dita és arrebossada i pintada de blanc, encara que en mal estat de conservació. Mostra un portal adovellat de pedra escairada, un ull de bou i un gran campanar de cadireta de dos ulls, culminat amb tres pinacles quadrangulars.
A la banda de migdia es conserven dos contraforts, prop de la sagristia adossada a ponent.
A l'interior, a banda del cor, situat a ponent i accessible mitjançant una petita i atrotinada escala, hi ha mobiliari litúrgic, bancs i representacions de Sant Romà soldat, Sant Josep i la Mare de Déu. També cal destacar l'existència, a la cupuleta de la volta de quart d'esfera de l'absis, de poques restes de pintures antigues, indesxifrables a primer cop d'ull. Sota el cor hi ha diversos exvots relacionats amb l'antic servei militar obligatori, ja que el sant titular és Sant Romà, el soldat.



Molt a prop de l’ermita i en uns camps al costat de la carretera s’hi va trobar un jaciment:

http://invarque.cultura.gencat.cat/Fitxa?index=24&consulta=MCU2KzE3MDI4MCU=&codi=13636

Es tracta d'una jaciment paleolític a l'aire lliure en el que s'hi va recollir una petita col·lecció d'artefactes de naturalesa lítica que apareixien en superfície i de manera dispersa. En la seva majoria es tractava d'ascles i fragments de talla, però també s'hi trobava algun nucli i còdol tallat, que de manera conjunta es podrien atribuir al paleolític inferior i/o mitjà. Aquests materials no han estat mai objecte de cap estudi acurat i, per tant, les característiques del jaciment resten en gran part desconegudes.
Com en molts d'altres jaciments semblants i del mateix municipi, totes aquestes restes apareixien en una manifesta posició secundària respecte del seu context de deposició original, fet que podria haver comportat una certa barreja de material i la destrucció de qualsevol context arqueològic d'habitació. És molt difícil en aquests casos avaluar si una part del jaciment es podria haver preservat colgat i en un context sedimentari que permetés la seva millor conservació.
En la visita realitzada al lloc amb motiu de la seva catalogació durant la present revisió de la Carta Arqueològica de la comarca, no es va poder observar la presència de cap mena de material arqueològic en superfície. La delimitació aproximada del jaciment ha estat possible gràcies a les indicacions de diversos afeccionats que havien recollits materials en aquest indret.

**************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=7178

https://www.catalunyamedieval.es/ermita-de-sant-roma-brunyola-la-selva/

http://www.rostoll.cat/obaga/Fitxes/Romanic/A_1000/1073_SRomaBrunyola/SRomaBrunyola.htm

http://www.artmedieval.net/Sant%20Roma%20Brunyola.htm

**************************************************



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada