Seguidors

dilluns, 11 d’octubre del 2021

FONT DE LA RICARDERA

FOLGUEROLES - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ Murmuri dolç de fullatges
besoleig d'aigües i flors,
misteriosos llenguatges
de les ànimes i els cors.

Escut de Folgueroles - restaurat  23-7-1961
************************************************
Al costat hi ha un dels monòlits de la ruta verdagueriana que hi han a diferents llocs del poble.


Dins un clot, safareig de la natura, el rieró s'atura, com nin cansat de córrer i jugar ;
allí la verge renta i emplataia la capellina gaia que ella en sos dits tallà i cosí à nazar.
Font de Maria
Jacint Verdaguer

************************************************
Enllaç amb informació:

Es troba, com moltes de les fonts de Folgueroles, al costat mateix del torrent. La situació, les taules i bancs, els arbres i els boixos la fan un lloc ideal per refrescar-se de la calor de l'estiu.

Molt antiga, restaurada el 1961. Actualment no és potable, tot i que hi ha gent que en continua bevent, i no es formen les interminables cues. Aquesta font no se sap que s'hagi assecat mai, si més no, no se'n té record. Alguns anys enrere els pagesos, fins i tot els de Gurb, venien a buscar aigua en temps de grans secades. Asseguren que l'aigua d'aquesta font ve del Montseny, ja que una vegada va sortir del broc una fulla de faig. Fins fa pocs anys venia molta gent de la comarca a buscar aigua d'aquesta font, hi havia cues per omplir les garrafes. Asseguren que "L'aigua de la Ricardera no es posa a les cames, ni escorxa els camins".

La font queda enclotada mig metre per sota del nivell del sòl, entre tres parets de carreus de pedra que delimiten l'espai. Uns esglaons de pedra permeten baixar-hi.
A la part baixa de la paret central és on trobem la sortida d'aigua a través d'un broc de ferro. Aquesta cau a un bassal semicircular arran del terra per on desguassa mitjançant un rec diagonal
A banda i banda del brollador disposem de dos bancs de pedra per seure arrambats a les parets laterals que els hi fan de respatller.

Al capdamunt de la font hi ha l'escut de Folgueroles en pedra i sota seu una llosa de pedra amb el nom de la font esculpit en baix relleu acompanyat d'un vers de Mossèn Cinto Verdaguer que diu així:

Murmuri dolç de fullatges
besoleig d'aigües i flors,
misteriosos llenguatges
de les ànimes i els cors.

És una de les vuit fonts que afloren prop de la riera de Folgueroles, juntament amb la font Trobada, font del Molí, font de la Sala, font del Glaç, font del Rector, font de l'Amat i font de Puigsec.

************************************************

Altre enllaç amb informació:

http://www.endrets.cat/index.php/indret/1271/font-de-la-ricardera-ca.html

Aquesta font, situada a l'antic veïnat de la Ricardera, una de les vuit que afloren prop de la riera de Folgueroles, es troba a prop del safareig, en un dels paratges més bonics dels entorns del poble. A banda del poema transcrit en l'estela corresponent de la ruta verdagueriana, podem llegir-hi "Records i somnis", text en el qual el poeta recorda "aquell córrer per les hortes, aquell rodar pel jardí" dels temps en què amb els amics de la infantesa jugava en aquests indrets.

************************************************

Al costat de la font i ha el rentador o safareig de Folgueroles.

************************************************
************************************************
Altres enllaços amb informació:************************************************


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada