Seguidors

dimarts, 5 d’octubre del 2021

CASES DELS GERMANS ALOY

CERDANYOLA DEL VALLÈS - EL VALLÈS OCCIDENTAL

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 





















Al catàleg quadern 4 publicat per l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès diu:

Època: inici segle XX

Autors: Arquitecte Enric Matas i Ramis el 1916

Descripció:

Conjunt de cinc cases unifamiliars idèntiques, construïdes el 1916 com a cases d’estiueig de lloguer, amb façana principal al, aleshores, recentment urbanitzat carrer Sant Francesc.

En el projecte de l’arquitecte Enric Matas Ramis es dibuixa l’alçat i planta d’un dels edificis que, per addició, constituirà un conjunt. Es tracta d’una casa senzilla, de planta rectangular d’un sol nivell, amb coberta  de dos vessants paral·lela a la façana, organitzada interiorment a partir d’un passadís central, amb pati davanter, pati de llums en les mitgeres i jardí posterior relacionat amb la casa a través d’un porxo.

L’element més interessant son la tanca i la façana al carrer Sant Francesc.

La tanca presenta quatre pilars per casa que tenen, a la part superior, una decoració motllurada amb relleus de temàtica floral. Els pilars centrals que emmarquen la porta estan coronats per una semiesfera que sorgeix d’unes fulles d’acant mentre que, en els pilars de les mitgeres, hi ha una esfera aguantada per unes grans fulles.

La façana presenta una composició simètrica amb tres obertures, la porta central, amb una graonada, i finestra a banda i banda, totes elles emmarcades per una decoració a base de flors, tiges i fulles curvilínies. A la part superior un coronament unifica les cinc cases, amb una motllura que combina arcs i línies rectes.

La casa número 11 és la única que encara conserva l’esgrafiat amb fals carreuat que resseguia el límit de cada façana. En les altres cases s’han realitzat intervencions de reparació poc afortunades en l’elecció de cromatisme i característiques del revestiment.

Dades històriques:

Any 1914 – els germans Domènec i Joan Aloy i Solé compren una finca.

Any 1916 – Enric Matas Ramis signa el projecte de 3 cases adossades que construirà el mestre d’obres Morral i Pujol.

Any 1920 – Joan Sitges, que formava societat amb els germans Aloy, compra les cases. En morir reparteixen entre els seus hereus.

Enric Matas i Ramis (Barcelona 1887 - 1956)

***************************************************************
Altres enllaços amb informació:


***************************************************************


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada