Seguidors

dimecres, 6 d’octubre del 2021

CASA DOLORS BALCELLS o CASA DIVIU

CERDANYOLA DEL VALLÈS - EL VALLÈS OCCIDENTAL

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 








Al catàleg volum 4 publicat per l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès diu:

Cronologia: any 1906

Autor: atribuït a Eduard Maria Balcells i Buïgas

Descripció:

Al davant de la Casa de la Vila, a l’inici del Passeig de Cordelles es conserva una residència unifamiliar que, amb tota probabilitat, constitueix una de les obres primerenques que l’arquitecte Eduard M.Balcells i la més antiga de les conservades a Cerdanyola.

L’any 1905 la germana de l’arquitecte, Dolors Balcells, adquirí la propietat de la finca i l’hi encarregà la reforma de l’edifici existent construït a final del segle XIX, de volum cúbic i planta rectangular amb planta baixa pis i golfes, amb coberta a dues aigües, amb el carener perpendicular a la façana del carrer.

El resultat de la reforma exemplifica algunes de les característiques més personals del primer període modernista de Balcells com el gust per l’arquitectura gòtica (remat de la façana principal al carrer, amb frontó esglaonat, i elements simbòlics i fantàstics, mural romboidal amb la Mare de Déu dels Dolors que al·ludeix al nom de la propietària i relleu amb dos lleons alats enfrontats en la aresta oest), la utilització dels fals carreuat en el revestiment de la façana, la ceràmica vidriada (de color blau en el mural i en els remats de la teulada) i el ferro forjat (llum en forma de drac al costat de l’entrada).

La tanca, de carreus de granit i reixa de ferro forjat amb espirals i altres motius geomètrics, és una reforma noucentista probablement realitzada als anys 1930 pel mateix Balcells.

Dades històriques:

A final del segle XIX construcció de l’edifici.

Any 1905 – Dolors Balcells adquireix la propietat.

Any 1906 -  reforma de l’edifici per adaptar-lo al gust modernista, probablement realitzada pel germà de la propietària, l’arquitecte Eduard Maria Balcells i Buïgas.

Any 1930 – reforma de la tanca.

Any 1990 – propietat de Josep Diviu Estada.

Eduard Maria Balcells i Buïgas (Barcelona 22 de setembre de 1877 - 4 de novembre de 1965)

******************************************************************
Altres enllaços amb informació:




******************************************************************



 

 

 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada