Seguidors

divendres, 13 de juliol del 2018

ANTIC HOSPITAL MUNICIPAL
Sant Feliu de Guíxols - el Baix Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa
















Al panell informatiu hi diu:

És una institució d'origen medieval.
Dels segles XV-XVII roman encara la sala d'entrada amb voltes, en aquest edifici reformat i renovat el 1917 per l'arquitecte Joan Bordàs i Salellas. L'edifici resultant té un estil neoclàssic i consta de diferents dependències, capella i pati fortificat amb jardí catalogat. Des del segle XV fins al segle XX ha estat l'Hospital de la ciutat, creat i sostingut per deixes i aportacions dels ciutadans de Sant Feliu, com es pot veure en les làpides de la façana.

Joan Bordàs i Salellas (Figueres 1888 - Barcelona 7 de juliol de 1961)







Enllaç amb informació:


que diu:

Època: segles XVIII – XIX, encara que el primer edifici va ser construït entre el 1595 i 1602.
Descripció:
Edifici civil composat per una planta i dos pisos, estant la part central més enretirada que les laterals. Aquestes últimes són de diferents dimensions: una d'elles, que alberga l'església, és de proporcions més reduïdes, mentre que l'altra, destinada a acollir les estances de l'hospital, compta amb cinc finestres unides per cornises a la façana. El cos central té una escalinata transversal que dóna accés al primer pis. La segona planta destaca per unes finestres emmarcades a la part superior amb cornises de línies rectes. L'acabament de la façana es fa mitjançant una ampla cornisa sobre la qual hi ha una fornícula, que conté la imatge de la Verge i que queda definida per altes columnes adossades amb capitells. 
Notícies històriques:
Es tenen notícies que el segle XIII ja existia un hospital en aquest indret, però els documents més antics parlen d'una petició al Bisbat del 1373 demanant almoines per poder atendre orfes, pelegrina i malalts. El segle XVI fou transformat en convent per l'ordre de Sant Agustí, més tard, a mitjans del segle XVIII trobem que un altre cop és transformat en hospital. Es coneixen el número de malalts que s'atenen, els dies que s'hi estan i les donacions que fan certes personalitats del poble per l'ampliació i la millora de l'edifici, com la de 1759 per Pere Teuler o la de 1760 de Narcís Arxet, ambdues en làpides en la façana de l'hospital. 

Altre enllaç amb informació:


Aquest edifici fou construït entre el 1595 i el 1602. L’emplaçament aleshores era fora de les muralles amb l’objectiu d’evitar malalties contagioses, anteriorment havia estat situat al carrer de Sant Joan, on després hi hauria l’església de Sant Joan, actualment desapareguda. Al segle XVI, aquest equipament estava envoltat per un hort i a la planta baixa tenia un pati al davant, una sala comuna i una cuina; a la primera planta hi havia tres habitacions individuals. L’edifici que encara es conserva correspon a una reforma realitzada entre els anys 1920 i 1922 segons projecte de Joan Bordàs, el qual aleshores era arquitecte municipal.

Al catàleg de béns hi diu:

En l’emplaçament original de “l’hospital nou” –aleshores fora muralles- es situa, des de principi del s.XVII aquest edifici que ha arribat fins avui molt modificat. La darrera actuació important la portà a terme Joan Bordàs als anys vint. Utilitzant un llenguatge neoclàssic en la façana principal, el cos central de l’edifici es retira de l’alineació del carrer de secció estreta, generant un pati d’accés útil tant per guanyar en perspectiva de la façana des de l’exterior com en il·luminació natural a l’interior. A la resta de l’edifici la llum natural hi arriba del pati de fons de parcel·la que, flanquejat per galeries porticades, genera la zona de repòs a l’aire lliure. A l’interior de l’ala dreta, la capella de la Misericòrdia del 1858 conserva importants baixos relleus renaixentistes. Una petita extensió emergeix al c/ Mall amb una façana del 1914 desvirtuada per la modificació de planta baixa. Tant a la façana del c/ Hospital com la del c/ Mall, unes làpides ens recorden part dels benefactors de la institució.

Enllaç amb informació:


que diu:

DESCRIPCIÓ
Edifici civil composat per una planta i dos pisos, estant la part central més enretirada que les laterals, aquestes tenent diferent volum; una alberga l'esglèsia i és de proporcions petites, l'altre és allargada, té cinc finestres unides per cornisses a la façana i alberga les estances de l'hospital. El cos central té una esclinata transversal que dona accés al primer pis composat per l'entrada ñi dos finestrals, superiorment la segona planta segueix l'esquerra de finestres del primes pis, totes les obertures estan enmarcades en la part superior amb cornises de línees rectes molt sortides. L'acabament de la façana ès fa mitjançant una ampla cornisa sobre la qual una fornicula conté l'imatge de la verge, quedant admés definides per altes columnes adossades amb capitells.

Altre enllaç amb informació:























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada