Seguidors

dilluns, 9 de juliol del 2018

CASES PECHER
Sant Feliu de Guíxols - el Baix Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa











Autor: Pere Pascual Baguer

Enllaç amb informació:


que diu:


Època: segle XX
Descripció:
Edifici entre mitgeres, de planta i pis. Hi ha una distribució simètrica de les obertures, amb un cos central lleugerament sobresortint, on hi ha l'espai que originàriament degué ser l'accés principal, actualment ocupat per una finestra ovalada. Al primer pis hi ha un balcó i a la part superior un coronament esglaonat amb un escut en relleu que mostra una àliga de dos caps coronada, damunt d'un fris de garlandes. La resta d'obertures de la façana, tres a cada banda en els dos pisos, són d'arc escarser. És remarcable l'ús decoratiu del maó vist en la decoració de les obertures, així com en la separació dels pisos i en el coronament, on és el material predominant (arcuacions cegues, barana i cos central), combinat amb la ceràmica vidriada verda. 

La Fàbrica Pecher estaba ubicada molt a prop de la casa.

Al catáleg de béns volum 1 pàgina 49 hi diu:

Emmarcada en l'època de fort creixement econòmic, industrial i urbanístic de Sant Feliu durant els darrers vint anys del segle passat, el ciutadà vienès Robert  Pecher fa construir el casal familiar en un solar de l'eixample, amb una geometria condicionada per la riera de Sant Amanç, molt proper a la fàbrica de taps de la seva propietat.
L'actual edifici està format per dues cases. Una és de Pere Pascual. Es tracta d'una casa entre mitgeres amb la façana basada en la disposició simètrica de les obertures. L'us del totxo en la formació dels enmarcaments i les cornises apareix com una de les constants del modernisme, tot i que auí es mostri de manera incipient. Destaca el remat superior de totxo i ceràmica vidriada muntat sobre arqueria volada, amb pinacles extrems i centrals i frontó amb l'escut austro-húngar que recorda els orígens de la propietat. L'altra casa, adossada tancant el triangle format per la primera casa, el carrer i la riera, és de Gregori Vicens i es desmarca per la introducció d'un llenguatge barroquitzant.

Enllaç amb informació:














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada