Seguidors

divendres, 27 de juliol del 2018

CASA CARAMANY o CASA DELS ALMAR
La Bisbal d'Empordà - el Baix Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa
https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/











Enllaç amb informació i descripció:


que diu:


Època: segle XV

Descripció:

L'edifici de Can Caramany ocupa una finca que fa cantonada amb els carrers de la Riera i de Cavallers. Té adossat l'antic portal de muralla. Es tracta d'una construcció molt modificada, encara que conserva algunes elements remarcables, com les portes i finestres amb carreus regulars de pedra, i principalment les finestres del carrer de la Riera, de tipologies diverses, sobretot gòtiques. La més interessant, però, és de tipologia renaixentista, allindada, amb relleus als brancals, que simulen pilastres amb capitell corinti, entaulament amb la inscripció "Ave Maria", cornisa sobresortint i estilització de frontó. Per sota l'arrebossat de la planta baixa es poden observar encara les grans dovelles de pedra ben escairades que devien configurar una interessant porta d'accés. 

Notícies històriques:

Can Caramany és un edifici del segle XV-XVI, d'estil gòtico-renaixentista. Havia estat propietat dels Almar, important família de mercaders de la Bisbal des d'època medieval, que van ocupar aquest habitatge de manera permanent fins el segle XVIII. En l'actualitat hi ha habitatges i botigues llogades, i es troba en un estat de deteriorament considerable.



Altre enllaç amb informació:


que diu:

DESCRIPCIÓ
Casa adossada a l'antic portal de la muralla (Torre i Portal de la Riera). Edifici de planta baixa i dos pisos, coberta amb teula àrab.
Construcció molt modificiada, encara que conserva alguns elements remarcables com les portes i finestres amb carreus regulars de pedra, i especialment les finestres del c. Riera de tipologies diverses però especialment gòtiques. Amb tot la finestra més interessant és de tipologia renaixentista; allindada, amb rellleus als brancals que simulen pilastres amb capitell corinti, entaulament amb la inscripció "Ave Maria", cornisa sobresortida i estilització de frontó.
La façana està en força mal estat, les portes amb dovelles de pedra han estat tapades, encara que per sota l'arrebossat es poden beure encara les grans dovelles ben escairades que devien configurar una interessant porta d'accès. L'interior està molt desfigurat.
CRONOLOGIA
Originariament propietat de la familia Almar, mercaders importants a la Bisbal des d'època medieval. Aquests vàren ocupar la casa fins al segle XVIII. Actualment en estat força deteriorat, però tant els habitatges com els locals dels baixos estan ocupats per llogaters.

Altres enllaços relacionats:



















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada