Seguidors

dilluns, 23 de juliol del 2018

CAN BOY - casa d'indians també conegut com Can Balaguer
La Bisbal d'Empordà - el Baix Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa









Al panell informatiu hi diu:
Can Boy, actualment conegut com can Balaguer, era l'antic mas Canonge, documentat des del segle XV. Agustí Boy el va comprar l'any 1867 i va realitzar-hi unes remodelacions arquitectòniques d'estil neoclàssic que varen canviar substancialment la fisonomia del mas.

Can Balaguer anys 60
Arxiu Comarcal del Baix Empordà. Fons Joan Foixà. Autor Joan Foixà


Enllaç amb informació i decripció:


que diu:

Època: segle XIX

Autor: Martí Sureda Deulovol (l’Escala 1822 – Girona 1890)

Descripció:

Edifici d'estructura simètrica, format per un cos principal, de planta quadrada, i cossos laterals a banda i banda, més baixos que el central i amb galeries d'arcs de mig punt. El cos central és de planta baixa i dos pisos, i els laterals de planta baixa i un pis. La façana del cos central es troba dividida verticalment en tres parts, a la central de les quals és situada la porta d'accés. Tots els cossos es troben coronats per baranes de ceràmica. El conjunt es trobava inicialment envoltat de jardins, en l'actualitat desapareguts.

Notícies històriques:

Can Boy, actualment coneguda com Can Balaguer, va ser bastida per Agustí Boy i Deulofeu, fill de Palamós i establert a Cuba, on es va enriquir. De retorn a Catalunya va establir-se a la Bisbal. El 20 de març del 1867 el matrimoni format per Agustí Boy i Antònia González Acuña, oriünda de Matanzas, va adquirir la casa i terres de l'antic Mas Calonge, documentat des de segle XIV. La vella masia, que havia estat reformada l'any 1849, segons consta encara a la llinda de la porta d'accés, va ser ampliada amb els cossos laterals, que recordaven el país de procedència de la senyora i que eren del mateix estil que els de la casa de la família Martí-Sorias, també d'"americanos". Sembla probable, per les coincidències estilístiques, que ambdós edificis fossin bastits pel mateix arquitecte, Sureda i Deulovol, encara que no s'ha trobat documentació al respecte. Agustí Boy va dur a terme importants obres d'urbanització en els terrenys de l'antic mas, a partir del 1880.

En l'actualitat, Can Boy és utilitzada com a habitatge i magatzem de transports.
 

Altre enllaç amb informació:











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada