Seguidors

dimarts, 24 de juliol del 2018

RECTORIA DE LA BISBAL D'EMPORDÀ
El Baix Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa








Enllaç amb informació:


que diu:

Època: segles XV – XVI

Descripció:

Edifici de planta baixa, dos pisos i coberta a dues vessants. La façana principal té com a elements més remarcables la porta d'accés d'arc de mig punt amb grans dovelles de pedra i les dues finestres del primer pis, en part reconstruïdes, de tipus gòtic. A la façana lateral són remarcables dues finestres coronelles de la mateixa tipologia que les de la façana principal. Ambdues han perdut la columna central (una d'elles és tapiada i l'altre ha estat transformada en balcó). En conjunt l'edifici ha experimentat moltes modificacions (noves obertures, reformes internes, ...), però és interessant pel seu valor tipològic.

El tancament de la finca per la part oest correspon a la muralla del pati d'armes del Castell, construïda entre els segles XII-XIII. La paret, d'un gruix de gairebé dos metres, serveix de fonamentació per a la rectoria. Té 11 espitlleres situades a mitja alçada i un talús a la part inferior, probablement per donar solidesa a l'edifici.
 

Notícies històriques:

L'edifici de la rectoria fou en el seu origen el casal d'un ric comerciant, Jaume Guinart, que posteriorment esdevingué noble. L'obra presenta les característiques de la casa benestant de l'època gòtica: pati interior, portal adovellat, finestres coronelles, ... En l'actualitat conté la rectoria.

Pel que fa a la muralla del pati d'armes del castell, la seva cronologia se situaria entre els segles XII-XIII, paral·lela a la construcció del cos principal del castell. Quan les muralles perden la seva funcionalitat defensiva, probablement a mitjans del segle XVI, els immobles l'aprofiten com a fonament.
 

Altre enllaç amb informació:


que diu:


DESCRIPCIÓ
Edifici de planta baixa, pis i golfes, amb coberta a dues vessants. Conserva la façana amb porta adovellada i finestrals gòtics (alguns convertits en balcons). A la façana lateral són remarcables dues finestres coronelles gòtiques. Ambdues han perdut la columna central (una d'elles és tapiada i l'altra s'ha transformat en balcó). També cal destacar: el pati interior (avui cobert) configurat amb l'escala, una gran sala amb sostre empostissat sostingut per mènsules de pedra, portes interiors gòtiques d'arc conopial i al segon pis les finestres del gòtic tardà.
Tot i que l'edifici en conjunt ha estat molt modificat (noves obertures, reformes a l'interior, etc..), és interessant pel seu valor tipològic: presenta les característiques d'una casa benestant d'època gòtica.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada