Seguidors

divendres, 13 de juliol del 2018

CASA DE JOSEP ALBERTÍ I COROMINES
Sant Feliu de Guíxols - el Baix Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


Al panell informatiu diu:

Aquesta casa era de Josep Albertí i Corominas ( Sant Feliu de Guíxols 22 d'agost de  1913-4 d'abril de 1993), fuster, pintor autodidacte i gran afeccionat a la música i a la poesía. L’any 1953 va decidir dedicar-se plenament a la pintura. Va realizar diverses exposicions a Barcelona que van rebre una bona crítica. Properes a l’expressionisme, les seves pintures s’identifiquen pel traç gruixut i el concepte de color. Als seixanta i setanta va fer exposicions a Suïssa, Alemanya i França. Va rebre nombrosos premis i distincions en concursos i fires. Va deixar un important llegat per a la ciutat que comprèn un conjunt de més de 200 quadres realitzats entre 1925 i 1990 i aquesta casa, construïda al segle XIX dins de l’estil neoclàssic, segons els gustos de la burguesía.







Enllaç amb informació:


que diu:

La Casa Albertí fou la darrera llar de Josep Albertí i Corominas, un dels pintors més carismàtics de Sant Feliu de Guíxols. La Casa Albertí té un aire de casa d’indiano, com moltes d’aquella part de l’Eixample. Construïdes al s. XIX, tenen un pati al darrere, amb parterres i una part coberta, que servia per rentar la roba en els safareigs i feia la funció de rebost, alhora que també s’utilitzava per guardar-hi el carbó. A la planta baixa, solien tenir un rebedor i un despatx; després arrencava l’escala cap al pis superior i, al fons, hi havia el menjador i la cuina. A la planta superior hi havia les cambres de dormir, moltes estaven dividides dos àmbits: una habitació amb el llit i una petita sala d’estar. Donant al pati, s’hi situaven les comunes i, a dalt de tot, les golfes.
Les primeres dades de la casa són de l’any 1864, llavors hi havia un solar que es va vendre al guixolenc Pere Mas, amb unes condicions determinades, la més important de les quals era edificar en el primer any una casa com a mínim amb planta baixa i primer pis. El 1872 ja hi havia una casa construïda, "con el patio y el huerto contiguo a la parte de detrás", que es tornà a vendre a la Sra. Picarín i Portabella, propietària barcelonina. El 1880, la casa pertanyia a Jaume Janer i Tutau, natural de Darnius i establert a Sant Feliu com a fabricant de taps. A la casa, segons el document del Registre de la Propietat, "se han hecho grandes obras e importantes mejoras, compuesta de bajos y de dos pisos, con un huerto detrás." En morir, el 1897 heretà la casa el seu fill Salvador Janer i Quintà, industrial surer i promotor del port de Sant Feliu. A la dècada de 1890 va convertir l’empresa familiar en “Salvador Janer y Cía” i arribà a tenir més de cent treballadors. Fou cònsol honorari de Paraguai i alcalde de la ciutat en dues ocasions, la primera dins del partit de la Lliga (1902-1903) i després dins de la Unió Patriòtica (1924-1927) durant la dictadura de Primo de Rivera. Fou també diputat provincial, i formà part de la comissió que defensà la construcció del port de Sant Feliu.
El 1977, la va comprar Josep Albertí i hi va viure el darrer període de la seva vida. L’artista morí el 1993 i llegà la casa, junt amb part important de la seva obra pictòrica, a la ciutat de Sant Feliu de Guíxols. Seguint la seva voluntat, l’any 2001, l’Ajuntament va rehabilitar aquesta casa i, el 4 de maig de 2002, la va inaugurar com a casa-museu. No obstant, hi havia grans dificultats per assolir l’adequació de l’edifici per a la supressió de barreres arquitectòniques i per garantir la conservació de les pintures exposades. Actualment la seva obra es troba dipositada al Museu d’Història i el seu fons documental es conserva a l’Arxiu Municipal. Des de la seva donació, la Casa Albertí s’ha utilitzat com a dependència de diferents serveis municipals i, des de l’any 2009, ha estat seu del Pla de Barris del Puig i Eixample de Llevant de Sant Feliu de Guíxols.
 Altres enllaços amb informació:


Josep Albertí amb alguns del seus quadres el 17 de setembre de 1978.
AMSFG. Fons Alfons Hereu Ruax (autor Alfons Hereu)

Josep Albertí envoltat de quadres als anys 50.
AMSFG. Fons Josep Albertí Corominas (autor desconegut)






Retrat d'estudi de Josep Albertí.
Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols
Col·lecció municipal d'imatges. Autor desconegut.

Josep Albertí pintant al Passeig del Mar.
Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols
Fons Josep Albertí Corominas (autor desconegut)

Josep Albertí al seu estudi.
AMSFG. Fons Pere Rigau. Autor Pere Rigau Roch.

Retrat del pintor Josep Albertí a la barana de mar de Sant Feliu de Guíxols.
AMSFG. Fons Josep Albertí (autor desconegut)

AMSFG. Fons Josep Albertí Corominas (autor desconegut)

AMSFG. Fons Josep Albertí Corominas (autor desconegut)





















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada