Seguidors

divendres, 27 de juliol del 2018

EL PONT VELL
La Bisbal d'Empordà - el Baix Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa










Enllaç amb informació i descripció:


que diu:

Fou construït l'any 1606 pel bisbe Francisco Arévalo de Zuazo, en un lloc on sembla que n'havia existit un altre. És de dues arcades i donava entrada a les muralles de la vila medieval pel camí de Girona.

Altre enllaç amb informació i descripció:


que diu:

Època: segle XVII
Descripció:
El pont es troba situat sobre el riu Daró, entre el carrer del Pont i el carrer Cavallers. Consta de dos grans arcs escarsers que s'uneixen en un gran pilar central de base poligonal irregular. Aquests arcs són de carreus ben escairats als paraments exteriors i interiors i de paredat a la volta. També hi ha carreus de pedra a les bases dels pilars laterals i a les cantonades sobresortints del pilar central. El pas de vianants és pavimentat.

El pont conserva una placa amb un relleu on apareix l'escut de la Bisbal i la data del 1605.

Notícies històriques:
El Pont Vell va ser construït a la sortida de la muralla pel portal del carrer de la Riera, amb la finalitat de comunicar la vila medieval de la Bisbal amb el camí de Girona. El pont era fortificat; posseïa una torre amb portal al centre. La data de construcció és el 1605, segons consta a la placa conservada al pont, encara que l'origen del pont és molt més antic. Des de la fundació de la Bisbal consta l'existència de dues vies: una cap a Cruïlles travessant el riu i una altra que, per la seva riba dreta, arribava als pobles de la muntanya. El Pont Vell de la Bisbal va ser escenari del fet d'armes esdevingut el 14.9.1810, quan les tropes del general O'Donnell van atacar la vila i empresonaren tota la guarnició francesa. O'Donnell fou lleugerament ferit damunt el pont, cosa que li valgué el títol de comte de la Bisbal, concedit per les Corts de Cadis. 

Escut de la Bisbal amb la data any 1605.

Altre enllaç amb informació:


que diu:


DESCRIPCIÓ
Pont sobre el riu Daró construït en dos grans arcs escarsers que s'uneixen en un gran pilar central de base poligonal irregular. Aquests arcs són de carreus ben escairats als paraments exteriors i interiors, i de paredat a la volta. Originàriament el pont era fortificat i tenia una torre amb portal al centre. El pas per vianants originàriament empedrat i en pujada, actualment està enrajolat i té graons.

Es coneix un projecte de reforma de l'arquitecte Masó, en el qual es feia desaparèixer pràcticament del tot la rampa existent i contemplava la urbanització de la plaça. Malgrat que el projecte va agradar al consistori, va ser rebutjat per raons econòmiques.

CRONOLOGIA
El Pont Vell va ser construït a la sortida de la muralla pel portal del carrer de la Riera, amb la finalitat de comunicar la vila medieval de La Bisbal amb el camí de Girona.
Segons consta en un relleu, l'actual pont data de 1605, però el seu orígen és més antic.
A principis del s. XX es fa necessaria una reforma en el seu accés des del Portal de la Riera, demanant-se a Rafael Masó el projecte de la reforma. Malauradament el projecte de Masó no es porta a terme.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada