Seguidors

dissabte, 19 d’octubre del 2019

ESGLÉSIA DE SANT JAUME DE CANADAL o SANTA CRISTINA
LA JONQUERA - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

Vull donar les gràcies al responsable del restaurant ElsFogons de Canadal per les facilitats que em va donar per poder fer les fotos de l'església.






















Al fons el Castell de Canadal



Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle VIII – IX // XV - XVII
Descripció:
Església situada a un quilòmetre de La Jonquera, a la que podem veure dues fases constructives, que s'allarguen amb el temps. La primera dataria dels segles VIII i IX : nau i volta, la segona del XV-XVII : capelles del creuer i absis. La primera construcció es podria situar dins l'anomenat preromànic. L'entrada es troba en un lateral, a migdia; és d'arc de mig punt i està adovellada hi ha una petita obertura que dona a la façana de migdia. L'interior remarcat per una volta de canó una mica apuntada, amb arrebossat que tot ho cobreix. El creuer s'allargaria a l'afegir-s'hi la sagristia, amb la qual cosa, sobresurt en planta (el creuer) i també en alçat, encara que sense depassar massa l'alçada de l'edifici . La coberta de vessant a dues aigües es veu coronada per un campanar de cadireta en el que hi manca la campana. Quant a l'aparell constructiu usat hem de dir que no és gens uniforme : pedres de granet, resol , argamassa... en alguns llocs arrebossat. En el mur nord, que és on millor es pot percebre, es veu com la col·locació de les diferents pedres de granet es fa sense seguir filades.

Altre enllaç amb informació:

que diu:

Descripció:
Església preromànica. Planta de nau única amb absis semicircular. Al mur de tramuntana, entre l'absis i la nau s'hi va afegir un cos com a sagristia. La nau està coberta per volta de canó una mica apuntada. L'interior està arrebossat. Coberta exterior a dues aigües,
Façana oberta al mur lateral (a migdia) organitzada a partir de la portalada per arc de mig punt adovellat. La façana, que no té més obertures, queda coronada per un campanar d'espadanya (desplaçat a la dreta) amb arc de mig punt.
En els murs laterals hi ha espitlleres. Tot l'aparell és irregular i de materials diversos.
Cronologia
Construcció en dues fases. La primera, que inclou la nau i la volta, dels s. VIII-IX. I la segona, capelles del creuer i absis, dels s. XV-XVII.

Altre enllaç amb informació:

que diu:

L'església de Santa Cristina de Canadal, dedicada més tard a sant Jaume, és d'origen pre-romànic (la nau i la volta es poden classificar d'aquesta època), però reformada posteriorment; les capelles del creuer i l'absis són d'època molt tardana (segles XV-XVII); el campanar és de cadireta.

Altre enllaç amb informació:





























1 comentari:

  1. Magnífica troballa Joan!
    Quina preciositat d'església i quina sort la teva d'haver pogut fer aquestes fotos de l'interior.
    Saps que em fa pensar en l'església de Santa Coloma de Fitor; així tota estreta i amb quatre bancs comptats, segurament antigament reservats pels feligresos locals.
    Moltes gràcies Joan per aquestes magnífiques perles!

    ResponElimina