Seguidors

dilluns, 2 de març del 2020

BATERIA DE SANT ANTONI
ROSES - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa










Enllaç amb informació:

que diu:

Època: final segle XVIII – inici segle XX
Autors: Antonio López Sopeña – emginyer – any 1797
Descripció:
Situada a la Punta de la Poncella, a l'est del nucli urbà de la població i als peus del Castell de la Trinitat. Actualment, la bateria està inclosa en el recinte del far de Roses, formant part de la zona de vigilància i salvament, competència que correspon al Ministeri de Transports, Turisme i Comunicacions.
Es tracta d'una plataforma artificial, de planta quadrangular amb els angles arrodonits, continguda per una paret aixecada directament sobre la roca. Està construïda amb reble de pedres i morter de calç. El parament exterior està bastit amb pedres heterogènies, treballades per una cara, i disposades formant filades poc regulars. El mur, aixecat sobre el pendent rocallós costaner, es manté amb uns 2 metres d'alçada. Originàriament, la bateria estava formada per una plataforma i, al costat de tramuntana, un conjunt d'edificacions, avui desaparegudes. La superfície de la plataforma té un perfil irregular, amb la part central enfonsada. Al costat nord es manté part d'una paret lligada a uns pilars coronats de forma piramidal. Al sector de ponent, hi ha dos dipòsits rectangulars i un cobert modern. Davant de la paret de tancament, hi ha dues petites construccions de planta quadrangular i coberta a dues vessants. Una havia estat una caserna i l'altra un petit magatzem de municions.
Notícies històriques:
A finals del segle XVIII es documenta un informe redactat per l'enginyer de la Ciutadella de Roses, Ciriaco Galluzo, comunicant que la corona espanyola endegà un programa per la construcció d'un sistema de bateries de costa entre la frontera i Blanes.
L'any 1797 es documenta el plànol i el projecte de l'enginyer director de Catalunya, Antonio López Sopeña, per iniciar immediatament les obres.
La bateria tenia capacitat per cinc peces del calibre 24.

Altre enllaç amb informació:

que diu:

Originàriament la bateria estava formada per la plataforma i un conjunt de construccions a la banda nord. D’aquesta en queda la plataforma amb la part central enfonsada i dues construccions de planta quadrangular i coberta a dos vessants davant el mur de tanca. Una havia estat una caserna, l’altra un magatzem de munició. Entre el far i la bateria hi ha un petit desnivell amb diversos esglaons que faciliten el pas entre les dues altures.
La plataforma està continguda per una paret aixecada a la roca feta amb pedres de diferents formes disposades en fileres i lligades amb morter. El mur conserva uns dos metres d’alçada i està aixecat sobre el pendent rocallós de la punta. El castell de la Trinitat s’alça sobre la bateria que es troba en el tram inicial del camí de ronda. L’espai pertany al Ministerio de Obras Públicas.
 (Ara mateix desconec si actualment pertany a aquest ministerio)


Altres enllaços amb informació:


**************************************************************************

Vistes desde la Punta de la Bateria i de la Punta de la Ponzella.










































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada