Seguidors

diumenge, 15 de març de 2020

CAL MOLER DEL PORTAL - CAN MAIOLA - CAN FUSTER
CELRÀ - EL GIRONÈS

Fotos de Joan Dalmau JuscafresaCasa urbana, avui entre mitgeres, de planta rectangular amb pati posterior, en una parcel·la d’estructura medieval.
Parets portants de pedra emmorterada i façana arrebossada amb obertures emmarcades amb carreus de pedra. Coberta de teula àrab a dues aigües i embigats de fusta. Cal destacar-ne la porta d’accés, amb 23 dovelles, i la finestra del primer pis, renaixentista amb ornamentacions geomètriques i caps cisellats d’inspiració gòtica. Com a heretat de cal Moler del Portal, es construí al segle XVI, i es creu que el seu nom original es deu al fet que devia estar ubicada al costat d’un dels portals de la muralla. Al segle XVIII hi vivien els Fuster, moment en què el mas reuní més patrimoni. Al segle XIX es va obrir un balcó al primer pis, al costat de la finestra.
La casa forma part d’un carrer típicament medieval, amb edificacions del mateix estil. Primitivament també ocupava l’edifici del costat; de fet, l’espai proper pertanyia a la casa fins que va ser parcel·lat al segle XIX pels Guinart de Palagret i s’hi va construir  la resta de cases entre mitgeres que avui l’acompanyen.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada