Seguidors

dilluns, 16 de març del 2020

CAL REI VINYES
CELRÀ - EL GIRONÈS

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

Vull agrair al propietari del mas l’amabilitat i les facilitats per poder fer les fotos.



Època: segle XVI – XVIII
Estil: popular
Masia de planta rectangular amb cossos afegits: cobert, pallissa lateral i porxo al costat de la porta, de planta baixa i planta pis, seguint el tipus funcional agrícola, i amb el teulat a doble vessant.
La masia és de tres crugies i l’interior és de voltes bastant amples, amb biguetes metàl·liques. La façana està orientada a llevant. El parament és de carreus de mides diferents, alguns de semiescairats. La porta és d’arc adovellat i la finestra és de llinda plana, de trencaaigües amb motllura i marc al biaix, de carreus ben treballats i polits. Al costat s’han emprat llindes d’una finestra gòtica com a pedres de paret, fet que permet intuir una segona fase de construcció de la masia aprofitant peces de l’anterior o d’altres llocs.
Els Mitgera es troben documentats des del segle XIV. El 1675, Jaume Mitgera va vendre el mas i les terres a Miquel Guinard d’Orriols, família que n’ha estat propietària fins a dates relativament recents. Aquest mas apareix històricament en la documentació com a mas Mitgera, i no va  ser fins a mitjan segle XVIII que fou habitat per un Vinyes com a masover, del qual va pendre el nom.





































Prop el marge dret del camí de Sant Miquel que porta de Cal Rei Vinyes a Can Pere Mola hi ha un surolí que segons l'Enric Planas té cap a 200 anys. Es va conservar gràcies al seu avi, ja que en temps de la guerra els del comité feien llenya i els va dir que sobretot no el talléssin i per sort li varen fer cas.


Enllaç de l'allotjament rural de Cal Rei Vinyes:




















































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada