Seguidors

dijous, 5 de març del 2020

LA GIRALDA DE L'ARBOÇ
L'ARBOÇ - EL BAIX PENEDÈS

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

























Enllaç amb informació:

que diu:

Època: final segle XIX – inici segle XX
Autor: Joan Roqué Marí – 1898-1902
Descripció:
L'edifici és d'estil àrab. És compost per una torre, rèplica de la Giralda de Sevilla. Per una estructura quadrangular de tres plantes i oberta pel centre on es pot veure el pati dels lleons i les habitacions de la casa. A mà esquerra, comunicant amb el pati dels lleons, hi ha la rèplica del Saló dels Ambaixadors de l'Alhambra de Granada. Tot aquest conjunt és rodejat per un enorme parc natural tancat mitjançant una tanca de pedra. Pel que fa a l'habitatge cal dir que tots els baixos de l'edifici són bodegues. Damunt hi ha la planta baixa, el pis noble i per últim un quart pis dedicat al servei de la casa. Dins de l'edifici predominen els arcs de ferradura, els lobulats i els arabescos. Els materials són també els mateixos que s'utilitzaren per a la construcció de l'original (làmines d'or, etc.).
Notícies històriques:
Les obres de l'edifici començaren l'any 1899 sobre uns solars que havien estat les hortes de la "Casa de la Pó". El constructor de l'edifici fou en Joan Roquer Marí, fill tercer de la família Roquer, que habitava davant l'església, i que tenia un negoci de licors (els Licors Roquer). J. Roquer, molt aficionat a la fotografia i arquitecte d'ofici, es casà amb una barcelonina, Sra. Negrevernis. El matrimoni heretà al cap d'uns anys la fortuna d'una tia de l'esposa. Amb els diners J. Roquer finançà part de la construcció del Teatre Romea de Barcelona. A més, com que el matrimoni havia fet el seu viatge de nuvis per Andalusia i quedà enamorat de les belleses d'aquelles terres, decidí invertir els seus diners i fer una fidel reproducció, a l'Arboç, de les meravelles que els havien impressionat més. Les obres i els plànols foren dirigits pel propi Roquer, amb l'ajut del constructor d'obres Antoni Feliu Tetas, que havia dirigit les obres de la casa Batet. L'edifici fou acabat el 1902. El cost de les obres fou d'unes sis-centes a set-centes mil pessetes.

Durant la Guerra Civil serví de quarter pels pilots d'aviació, així com per intendència de queviures. Més endavant, l'edifici fou comprat per la família Bascompte (1941). Posteriorment fou propietat del Sr. Camino i el Sr. Molera.

Enllac del blogg de l'Antonio Mora Vergés Conèixer Catalunya que diu:

Edifici , conegut com ‘La Giralda de l’Arboç’, que va ser construïda per encàrrec de Joan Roquer Marí [ d’ofici pagès ] ,i Candelaria Negrevernis Lasala, membre d’una família de l’alta burgesia catalana, establerta a Sarrià.

El matrimoni va tenir lloc a darreries del segle XIX i en el viatge de noçes entre d’altres llocs van visitar Sevilla, de quina bellesa varen quedat meravellats, fins al punt de voler fer una replica de la Giralda al poble de l’Arboç.
L’obra es va realitzar entre 1877 i 1889 i va ser dirigida pel mateix Roquer. L’element més destacat és la reproducció de la Giralda de Sevilla, a escala 1:2, que ha esdevingut un dels elements més emblemàtics del poble. Al conjunt hi ha també una rèplica del Pati dels Lleons de l’Alhambra de Granada, i del Saló d’Ambaixadors de l’Alcàsser de Sevilla.
La família residia en aquesta propietat bàsicament durant l’estiu, i això en el període 1900 – 1940, any aquest darrer en que va se venuda.
El recinte de la Giralda pot ser visitat : els horaris [ que cal confirmar a l’Ajuntament ] son : de dilluns a divendres de dos quarts de deu del matí a dues del migdia , i de dos quarts de cinc de la tarda a dos quarts de vuit del vespre.

*******************************************************************************












Altre enllaç amb informació:









Altres enllaços amb informació:



















































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada