Seguidors

dimarts, 3 de març del 2020

CASA NEUS 
ROSES - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


Casa Neus
Estil noucentista
Any 1932
Obra atribuïda a Emili Blanch Roig, arquitecte
Habitatge d’estiueig d’estil alpí fet construir l’any 1932, en un dels solars resultants de l’enderroc de l’antic baluard de Santa Maria de Ciutadella, pel comerciant figuerenc Joaquim Guillamet  Casadevall i possiblement dissenyat per l’arquitecte racionalista Emili Blanch. Deu el seu nom  inscrit a la façana a Neus Guillamet, la filla del promotor. És un habitatge emmarcat en el moviment de les ciutats jardí. L’edifici principal consta de planta baixa i pis, amb una coberta de teula àrab a quatre vessants. Destaca el cos semicircular avançat del menjador, amb finestrals, i el porxo cobert d’accés a la casa. Són destacables, a més, el fris ornamental esgrafiat de la façana i l’ús mesurat de la ceràmica vidriada. Propera a l’estil alpí centreeuropeu, aquest habitatge recorda les edificacions de les estacions de vacances suïsses, alemanyes o franceses (de fet, els Guillamet havien estiuejat a Amélie-les-Bains) i respon plenament al concepte urbanístic que es volia realitzar amb el projecte d’urbanització de la Ciutadella.



Enllaç amb informació:

que diu:

Edifici aïllat envoltat de jardí, format per tres crugies adossades entre elles que li confereixen una planta més o menys rectangular. L'edifici principal consta de planta baixa i un pis, amb la façana orientada a mar i la coberta a quatre vessants de teula àrab. Destaca un cos semicircular avançat al menjador, amb finestrals, i un porxo cobert amb teulada a una vessant, damunt la porta d'accés a l'interior. Se li adossa una altra crugia vers el nord, d'una sola planta i altell, amb la coberta a dues vessants de teula i el carener paral·lel a la Ronda Miquel Oliva. Al mateix temps, una altra crugia d'una sola planta i de sostre pla, s'adossa a aquesta última. Les obertures presents a l'edificació són totes rectangulars, ja siguin portes o finestres, amb els muntants i les persianes pintats de color blau. Els ampits de les finestres estan revestits amb rajoles vidrades també de color blau. De la façana principal, destaquen les finestres del primer pis, amb l'ampit sobresortit decorat amb ceràmica blanca i blava, i el nom de la casa, "NEUS", al mig de les dues finestres d'aquesta. Un altre element decoratiu destacable són els respiradors de la coberta i l'òval ceràmic que corona la coberta, ambdós elements de ceràmica vidrada verda.

Exteriorment tot l'edifici es troba arrebossat i pintat de color ocre, amb un fris ornamental amb la tècnica de l'esgrafiat i uns motius, de tonalitat més marronosa, que es concentren a les cantonades de les crugies (imitant els carreus convencionals) i també delimiten els marcs de les obertures.

 Altre enllaç amb informació:

Emili Blanch i Roig (la Pera 30 d'octubre de 1897 - Girona 9 de gener de 1996)




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada