Seguidors

dilluns, 2 de març del 2020

BÚNQUERS DEL FAR A LA PUNTA DE LA PONCELLA
ROSES - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa
Enllaç amb informació:

que diu:

Època: mitjan segle XX
Descripció:
El conjunt el conformen quatre búnquers. Tres es troben alineats i ubicats en el talús delimitat per la carretera, el quart búnquer es troba aïllat, en el talús ubicat entre el mar i la carretera. Tots quatre búnquers presenten la mateixa configuració i es troben excavats a la roca. Construïts amb ciment armat i coberts amb talussos de terra, els quals estan reforçats amb uns murs de pedra seca, bastits amb pedra de diverses mides disposada de manera irregular. Les obertures per on sortien els canons tenen forma de trapezi. A l'interior, destaca la sala on hi havia instal·lats aquests canons, de planta poligonal, la qual presenta als paraments laterals quatre fornícules d'obertura quadrada. Encara es conserva in situ part del mecanisme metàl·lic que funcionava com a base rotatòria dels canons. Pel que fa als tres búnquers agrupats, cal especificar que presenten un túnel cobert amb volta de mig punt i que segueix un traçat en corba, el qual surt de la sala dels canons i va a parar a un passadís comú que els comunica entre sí. L'accés general té l'entrada al costat de tramuntana. El primer tram és descobert, retallat a la roca, però després es fa soterrat. A uns 10 metres al nord-est hi ha una petita construcció que protegeix l'escala que baixa cap a la instal·lació subterrània.
Segons informacions orals, el búnquer que es troba aïllat correspon a una trinxera tallada a la roca i coberta amb un túnel de volta semicircular.
Notícies històriques:
Construcció militar portada a terme per l'organisme franquista denominat Servicio Militar de Construcción, durant els anys 1945-1946. Els enginyers militars d'aquest organisme van ser, segurament, els mateixos que els búnquers de Punta Falconera, que daten del mateix període. Durant la seva estança es varen construir uns edificis situats a la carretera de Montjoi, per sobre la Punta Falconera, per poder allotjar-los.
La defensa del litoral català va ser encarregada al 7è. Regiment d'Artilleria de Costa que estava dividit en dos grups establerts a Barcelona i Roses. Aquest segon grup s'estenia des de L'Escala fins al Port de la Selva, protegint la badia de Roses. La part nord de la badia era defensada per dues bateries, la nº7 situada sota el far (amb canons García Lomas de 100/54) i la nº8 emplaçada a la Punta Falconera.
L'any 1985 es va decidir suprimir els regiments de defensa costera i desmantellar les bateries.


Altre enllaç amb informació:

que diu:

Els búnquers del Far són 4 construccions militars situades a la punta de la Poncella, sota el Castell de laTrinitat, molt a la vora del Far de Roses. Aquest conjunt de casamates formava part del 7è Regiment d’Artilleria de Costa i s’encarregava del sistema defensiu de la badia de Roses, per la seva banda nord. Estava pensat per allotjar-hi artilleria pesada (canons García Lomas de 100/54). Van ser construïts després de la guerra civil.
Els tres búnquers principals estan comunicats entre ells mitjançant un passadís posterior, ja que es troben alineats, i es troben per sobre la carretera. Actualment s'hi accedeix mitjançant un túnel des de l'aparcament del castell. El quart búnquer se situa sota la carretera, arran de mar, i queda al centre de la formació. El túnel d'accés a aquesta última construcció està en part cobert amb una volta semicircular al seu tram final.
Tant uns com altres segueixen el mateix model constructiu que podem observar a altres punts del terme, fets de ciment armat amb cobertura de terra i reforç de pedra seca pels talussos que sostenen aquesta coberta de camuflatge. Aquests també estan excavats a la roca. Tot i que quan van ser abandonats per l'exèrcit van ser en gran part desballestats, encara s'hi pot veure la base rotatòria dels canons.
Els búnquers del Far es van construir de forma contemporània al que hi ha a punta Falconera i formaven part del pla de fortificacions impulsat pel General Franco conegut com Línea P o Gutiérrez per prevenir una possible invasió aliada durant la Segona Guerra Mundial.
Aquests búnquers van ser construïts pel Servicio Militar de Construcción entre els anys 1945-46. L’any 1985 es van suprimir els regiments de defensa i els búnquers es van desballestar. Fonts orals asseguren que els búnquers que es troben sobre la carretera són excavats a la roca, en canvi, el que es troba sota es va fer a partir d’una trinxera retallada i posteriorment coberta.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada