Seguidors

diumenge, 15 de març del 2020

FONT D'ORRIOLS
CELRÀ - EL GIRONÈS

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa








Al catàleg del pla especial de protecció del patrimoni publicat per l'Ajuntament de Celrà diu:

Època: any 1927
Descripció:
Mur de rajols amb un arc adossat on s’hi ubica la pica de la font, de pedra picada i aixeta de ferro. Dalt de l’arc hi ha una inscripció que diu: ‘Orriols, año 1927’ i més tard ‘Fuente publica Orriols, año 1941’.
Durant una primera època la font era al vèrtex inferior de la placeta triangular, en aquells dies envoltada de paret, on la gent hi solia deixar escombraries, coneguda per la bassa d’en Cors. L’aigua era subministrada pel Pou d’en Ponach, “la mina”, anant primer a la font de l’Alzina, després a la de la plaça, i d’allí, quan el dipòsit era ple, sortia per un sobreeixidor i per una conducció baixava pel costat del carrer Major fins a la font. Per agafar l’aigua s’havia de baixar uns 3 o 4 escalons.
L’any 1927 s’hi va fer una construcció amb pedra de Girona i còdols. S’aixecà del seu anterior nivell, amb 4 escalons per accedir-hi i una barana, desapareixent la bassa. Es va aprofitar la pedra amb el nom i l’any de la font (canviant-ne els dos últims números), la pica i els laterals de pedra. La resta va passar a ser de rajols. L’any 1950 degut a la sequera es portava l’aigua sobrant del Pou Vilà  a les fonts de la plaça i Orriols. Finalment es va connectar a la xarxa municipal.

Actualment s’ha recuperat la placeta amb escalons progressius pel costat del carrer Major, per accedir-hi i salvar el desnivell. Per la banda del carrer Orriols hi ha una paret. S’han conservat els arbres i bancs de pedra. L’estructura de la font es manté estable i no hi ha presència d’humitats que puguin afectar l’estètica i l’apariència de defectes en el funcionament.

Altres enllaços amb informació:













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada