COOPERATIVA MÚTUA DE PA i QUEVIURES DE MANLLEU
MANLLEU - OSONA
Fotos de Joan Dalmau Juscafresa
https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/
Descripció arquitectònica de la Mútua de Pa i Queviures
Any de construcció: 1916
Arquitecte: Lluís Coll i Espadaler
L’edifici té tres plantes. Als baixos és on hi havia el supermercat. Aquí trobem dues ampliacions que s’han fet durant els anys. Hi ha un despatx que comunica amb un pati interior de la cooperativa, un magatzem, un segon magatzem que havia sigut l’entrada del cinema Pau i per acabar trobem un obrador que era utilitzat quan hi havia el supermercat. Aquest està situant en una de les ampliacions. Aquest és un edifici d’una sola planta amb diverses obertures que donen a un pati. A l’altra ampliació és on hi ha el magatzem. Aquest també és d’una sola planta i té una diferència amb la primera ampliació ja que aquest té la teulada d’uralita i l’altre és de teula àrab.
A la planta baixa, també trobem la gran entrada de l’edifici. Allà és on hi ha l’escala noucentista original. L’escala és de granit vermell. Té una barana decorada amb elements de forja. També cal destacar els dos vitralls. Un és simplement de maó de vidre; l’altre és més especial perquè és un vitrall pintat amb símbols manlleuencs a cada cantonada. Són els següents: al cantó superior esquerra hi ha el campanar; al dret, el pont de Can Moles; al cantó inferior esquerra trobem l’edifici de la Cooperativa i al dret l’escut de Manlleu, al centre de vitrall, trobem una lletra M que està envoltat per flors.
El primer pis és de grans dimensions. Hi ha moltes sales. Les dues primeres, que donen a la plaça, són de gran mida. Allà hi havia la sala de juntes de la Cooperativa però anteriorment havia sigut la sala de plens de l’Ajuntament i el despatx de l’alcalde. Quan la Cooperativa va ser retornada als anys 1990 es van reformar completament. Davant d’aquestes dues trobem la sala més gran de totes que era on antigament hi havia les oficines municipals. Encara ara queden alguns murets de separació. En tota la planta hi ha moltes finestres i balcons que donen molta llum natural a l’espai. D’aquest pis caldria destacar el mosaic hidràulic original que és de color taronja, marro i vermell.
En l’últim pis només hi ha una sola sala. Aquesta és de menor mida que el pis inferior. Aquí és on havia estat l’Arxiu Municipal de Manlleu.
La façana
La façana és l’original de l’edifici, excepte els baixos que sí que han sigut reformats. Tota ella està decorada amb aplacats.
A la planta baixa hi ha quatre obertures. Una és el portal d'entrada; la següent és una finestra del local comercial; la tercera és la porta d’entrada del comerç i l’ultima és la porta del magatzem. Totes elles són de la mateixa mida. Estan envoltades per unes motllures de pedra picada. Al primer pis hi ha sis obertures totes simètriques. Hi ha un balcó continu que agafa les quatre obertures centrals i dos de no continus que corresponen a les de les puntes. A la segona planta també hi ha sis portes de balcó però aquestes són de menor dimensió que les de la primera planta. Aquí tots són balcons no continus. Totes les obertures de l’edifici, excepte les de la planta baixa, estan coronades per un timpà recta però els laterals d’aquest són arrodonits. La façana acaba amb una cornisa.
Història de la Cooperativa Mútua de Pa
i Queviures
El 1902 Josep Suriñach, Joan Cañellas i Francesc Mercader van fundar una primera cooperativa que es dedicava exclusivament a l’elaboració i venda de pa. Amb altres companys, el 1903, van fundar la Cooperativa Mútua de Pa a una casa del carrer Call de Ter. Després de sis anys van poder adquirir un terreny a la nova plaça de Manlleu. Aquesta no era l’única cooperativa de consum de Manlleu, n’hi havia quatre: l’Alianza, el Porvenir, la Familiar i la Cooperativa Catòlica. Després de fusions i dissolucions, l’any 1915 a Manlleu només hi quedaven dues cooperatives: La Cooperativa Mútua de Pa i Queviures que es van fusionar amb el Porvenir i l’Alianza i va començar a vendre queviures; i la Cooperativa Catòlica Obrera , aquesta es va crear després que un grup de socis de la Cooperativa Mútua de Pa l’abandonessin per no estar d’acord amb els ideals d’aquesta.
L’any 1916 van inaugurar la seva nova seu construïda a la plaça Fra Bernadí per Ignasi Mas. La Cooperativa Mútua de Pa i Queviures cobrirà totes les necessitats de Consum dels seus socis. Tots els productes que és necessitàvem es trobaven al local; des d'alimentació, fins a productes per la llar. El sistema de pagament es feia amb llibretes i amb la moneda pròpia de la cooperativa. Els socis cada setmana havien de canviar diners reals per diners de la cooperativa; així es podia portar millor el seguiment de quan s’hi havia gastat en la botiga. També servia a la direcció per controlar que els seus socis no compressin en altres botigues de la vila ja que els treballadors havien de canviar part del seu sou en moneda de la cooperativa que només era vàlida dins de l’establiment i els socis ja no tenien diners per gastar-se en altres botigues. Tots els socis tenien una quota mínima per any i si no la satisfeien eren expulsats.
Cada any l’entitat distribuïa individualment el 50% dels seus beneficis entre tots els seus socis. Com les vendes van augmentar molt l’any 1916 es va poder destinar el 25% de diners percebuts a un fons col·lectiu per oferir assistència mutual als socis, així com prestacions materials i econòmiques als malats, accidentats, a les famílies més necessitades i a la gent gran. En l’aspecte sanitari els cooperativistes rebien assistència sanitària a la clínica privada de l’Aliança de Vic.
La Cooperativa també oferia activitats lúdiques i culturals. Aquestes activitats sobretot es feien per la Festa Major, a on es feien obres de teatre, balls i sardanes. A més a més, cada any se celebrava l’aniversari de la Cooperativa.
L’edifici tenien un modern i espaiós cafè al primer pis, com moltes altres entitats manlleuenques ho tindran duran aquests anys. Allà era un lloc de reunió pels cooperativistes i pels no cooperativistes perquè estava permesa l’entrada a tothom. En aquest espai també es disposava d’una petita biblioteca.
Durant els anys de la república es va convertir en
l’única cooperativa de Manlleu perquè s’ha havia fusionat amb la Cooperativa
Catòlica Obrera. Durant aquests anys van ser els de màxima esplendor de
l’entitat. Cada any augmentava el nombre de socis fins a l’any 1936 que va
superar els 600.
Durant la guerra civil es va mantenir l’activitat. Quan el dia 4 de febrer de 1939 van entrar les tropes nacionals a Manlleu; la van clausurar i expropiar ràpidament. A més a més, van aplicar una forta repressió contra els seus socis, especialment contra la junta directiva. L’expresident de l'entitat Joan Codina vaser afusellat i el president Josep Lladó va haver de marxar a l’exili.
La Falange Española i Tradicionalista de las JONS van ocupar la segona planta de l’edifici. Allà es durien a terme les tortures contra tots els manlleuencs que van patir la repressió franquista. En la primera planta de l’edifici es va instal·lar l’Ajuntament feixista de la vila i en els baixos és posà un menjador social.
Amb els anys el local de la Cooperativa es va convertir en un cinema municipal anomenat “El cine Pau”.
Quan va arribar la democràcia, ja a l’any 1981, els cooperativistes van començar un període de negociacions amb l’Ajuntament per recuperar el seu edifici. L’any 1989 van aconseguir obrir un autoservei en els baixos de l’edifici. Finalment, l’any 1992 l’edifici seria retornat definitivament. A partir de l’any1998, el va llogar l’Ajuntament per instal·lar l’arxiu municipal i fer el programa de SEDEF.
Com a conseqüència del mal estat d'algunes parts de l’edifici, aquests dos equipaments es van haver de traslladar. També la crisi econòmica va afectar l’autoservei que va haver de tancar. L’edifici va quedar en desús. Durant un temps va estar amenaçat perquè una constructora havia arribat a un acord amb els cooperativistes, que consistia a enderrocar l’edifici i construir pisos. Per sort, l’any 2012 l’Ajuntament va poder comprar l’edifici i el desembre del mateix any decideix utilitzar els baixos de l’edifici com a botiga Pop Up Express. Aquest és un comerç on hi ha molts productes de botigues que estan fora del centre urbà.
*********************************************
Altre enllaç amb informació del magnífic blogg de Xavier Gaja i Colomer que diu:
https://www.elmanlleudahir.com/cooperativa-mutua-de-pan-y-comestibles-catolica-obrera/
Fundada el 9 de febrer de 1910, estava domiciliada al
carrer del Pont 65-67. El seu fundador va ser Miquel Portabella i Salarich.
Pel que fa a la junta n’hi havia dues. La junta del
consell directiu, que estava formada per un president i quatre vocals, i
la junta directiva, que estava formada per un president, un vice-president, un
tresorer, un comptable, tres vocals, secretari 1r, secretari 2n i secretari 3r.
El 1924 tenia 79 socis majors de 25 anys que sabien
llegir i escriure.
La Cooperativa fou dissolta el 9 de maig de 1930, data en
què es varen unir totes les cooperatives de queviures que hi havia a la
població.
Bibliografia: Xavier Gaja
*********************************************
Altres enllaços amb inforamció:
https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/38979
*********************************************
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada