Seguidors

dijous, 13 d’agost del 2020

CAPELLA DE SANT QUIRZE DE SUBIRADELLS
TARADELL - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


Es troba documentada l’any 989; l’edifici, refet cap el 1905 i restaurat al 1967 consta d’una sola nau amb un absis semicircular i coberta amb volta de canó. Damunt la façana principal hi ha un campanar de cadireta i dues finestres.








Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segles X-XI //XX
Descripció:
Edifici religiós. Ermita d'una sola nau (5mx7m), l'absis és de forma semicircular i orientat a llevant, és cobert amb lloses que descriuen cercles concèntrics. El mur de ponent presenta un òcul abalat i un campanaret d'espadanya damunt el capcer, cobert a dues vessants i amb campanes i refondit en el mur. La part de tramuntana és cega. Per tant les úniques entrades de llum són l'òcul de ponent i la finestra amb esplandit a l'absis. La nau també és coberta amb lloses.
L'aparell constructiu és força regular i està format per gresos grocs, grisos i rogencs, no hi ha cap element de pedra picada molt treballada.
Notícies històriques:
Ermita que es troba dins el que fou l'alou de Subiradells en un principi devia ser una construcció pre-romànica segons ens consta per un document en que el noble Eldemar deixa l'any 989 per refer la capella.
L'edifici actual el manà construir Guillem de Tarradell l'any 1095 per ordre del bisbe de Vic, amo de Subiralles. El S.XIII tingué un sacerdot beneficiat i passà a la cura i patronat dels amos de la Madriguera.
Als S.XVII i XVIII fou mutilada i transformada. L'any 1936 fou profanada i es va tancar el culte, el qual fou restablert fins l'any 1967 en què els propietaris del lloc en motiu de la urbanització "Miranda de la Plana" la varen restaurar i cedir a la parròquia.


Altre enllaç amb informació:

que diu:

Descripció:
Sant Quirze de Subiradells és una ermita romànica construïda vers el segle XI, sobre la que no s'han fet reformes significatives. És un edifici de planta rectangular amb l'absis semicircular. S'hi accedeix per un portal situat al mur de migdia, d'arc de mig punt adovellat de doble arquivolta. La nau consta de dos trams separats per un arc presbiteral i està coberta amb volta de canó de pedra. Al presbiteri hi ha un altar de pedra i una imatge moderna. Com a úniques obertures de l'edifici trobem una finestra irregular als peus del temple i una espitllera a l'absis. El campanar és de cadireta amb dos ulls i està situat al mur de ponent, des d'on s'observa un recreixement del mur, que es va fer quan es va refer la teulada, que està feta amb lloses de pedra. El parament dels murs és de carreus irregulars de petites dimensions disposats en filades.
Història:
Està documentada des de l'any 989, tot i que fou refeta el 1095 per ordre del bisbe de Vic a Guillem de Taradell. Al segle XIII tenia un sacerdot beneficiat i tenia com a patrons els amos de la Madriguera. Va ser profanada durant la Guerra Civil, quedant sense culte fins a la restauració de l'any 1967.

*****************************************************************************






Altres enllaços amb informació:






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada