Seguidors

diumenge, 9 d’agost del 2020

QUADRE D'EN RIBAS
LLAGOSTERA - EL GIRONÈS

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa



  A la llinda hi ha inscrit ' IACOBU LLAC ME FECIT AÑO 1672 '

Davant la casa s'hi va posar el menhir de Montagut o menhir de Llagostera, estava situat originàriament a Can Cabanyes de Montagut, al massís de Cadiretes, i fou traslladat per Mossèn Izquierdo al Jardí de la Infància de Llagostera. Finalment fou col·locat al seu lloc actual gràcies a Emili Soler i Vicens, l'any 1987.



Enllaç amb informació:

que diu:
Època: segle XVI – any 1567
Descripció:
De planta irregular, aquest edifici consta de planta baixa, dos pisos i coberta a dos aiguavessos de teula àrab. La façana que dóna a la plaça -a peu de carrer només presenta planta baixa i pis- té un sol eix de composició vertical desplaçat en un dels extrems: el portal, d'estructura rectangular, és de grans dimensions, té una llinda de fusta i brancals de pedra; a sobre se situa una finestra d'arc pla, dues batents, ampit motllurat i llinda i brancals de pedra. El parament d'aquesta façana està estucat.
La façana que dóna al carrer Alt presenta dos eixos de composició vertical, tot i que hi ha dues obertures distribuïdes de manera irregular -el portal i una finestra. La porta està centrada, és d'arc pla i té brancals de carreus irregulars i una llinda feta amb un gran bloc de pedra. Aquesta última té la inscripció: “IACOBU LLAC ME FECIT AÑO 1672”. A banda i banda del portal hi ha dues finestres: una quadrada i de petites dimensions i una més gran, protegida per reixes. La resta de finestres són gairebé idèntiques, d'estructura rectangular, dues batents i ampit. Totes les obertures tenen llinda i brancals de pedra. Aquesta façana té paredat vist, amb carreus de diferents mides disposats de manera irregular. Les cantonades estan remarcades amb cadenes cantoneres.
La Quadra d'en Ribes és actualment la seu de l'Arxiu Municipal. A nivell de carrer queda la planta d'accés al públic, amb la zona d'atenció als usuaris i la sala de consulta; els dipòsits se situen al primer pis i a la planta soterrani, l’entrada principal de l’arxiu es a la Plaça del Mercat número 5.
Notícies històriques:

Aquesta casa fou una de les primeres edificacions fetes a l'exterior del primer recinte emmurallat. El 16 de maig de 1987 s'inaugurà en aquest edifici el Museu Arqueològic. Actualment és la seu de l'Arxiu Municipal, que fou inaugurat oficialment el desembre de 1991.

Entrada principal de l'arxiu a la Plaça del Mercat número 5


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada