Seguidors

dimecres, 26 d’agost del 2020

PONT MEDIEVAL DAMUNT DEL RIU LLIERCA
TORTELLÀ - LA GARROTXA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa















Enllaç amb informació:

que diu:

Les dades més antigues que en tenim del llinatge dels Bellpuig es remunten a l'any 1252, data en que apareix esmentat Berenguer de Bellpuig. El més d'octubre de 1262, Bernat de Bellpuig presta homenatge per diverses possessions que tenia en feu a Ramon d'Empúries, senyor del castell de Sales. Entre 1341 i 1347, apareix esmentada Elisenda de Bellpuig que contrau matrimoni amb Jaume Alemany; llurs fills prendran el cognom d'Alemany de Bellpuig. Sembla que els terratrèmols de l'any 1428 afectaren greument la "forcia dels Bellpuig" i es construïren una nova residència a prop de l'antiga fortalesa. L'any 1593, Carles d'Alemany de Bellpuig prengué en matrimoni a Jerònima de Malart, senyora de Sales, i el castell de Bellpuig, que sempre havia depès del de Sales, restarà lligat a la seva casa mare. Així acabà el llinatge de Bellpuig, fusionat amb al de Malart. S'ignoren notícies documentals que facin referència al Pont del Llierca o també anomenat Pont del Diable. Segons Ramon Sala i Narcís Puigdevall és d'estil gòtic. Sadernes va ser possessió dels barons de Sales i sembla que el pont fou manat construir per aquests nobles senyors a les acaballes del món medieval.
Pont d'un sol i grandiós arc, tot de pedra, d'esquena d'ase, amb baranes, sobre el riu Llierca, afluent del Fluvià per la banda esquerra. Formava part de l'antic camí de bast que portava de Tortellà a Oix.
Segons la tradició el feren construir els senyors del castell de Sales de Llierca.

Altres enllaços amb informació:




Foto de Valentí Fargnoli Iannetta publicada a https://sgdap.girona.cat/fotoweb/Grid.fwx#Preview4


Enllaç sobre el jaciment arqueològic:

que diu:

Cronologies:
Des de Paleolític Inferior fins a Paleolític Inferior ( -3000000 / -120000 )
Des de Medieval Baixa Edat Mitjana fins a Medieval Baixa Edat Mitjana ( 1400 / 1492 )
Descripció:
L'any 1969, el Sr. Ramon Sala i Canadell va trobar un Chopper. Posteriorment es van trobar dos choppers més de bona factura, un d'ells amb varies extraccions i l'altre amb dues extraccions i punta central.

En relació al Pont de Llierca, l'any 2017 es va dur a terme una intervenció arqueològica que s'emmarcava en un projecte per a la recuperació del pont i els seus accessos. Els objectius de la campanya van consistir a eliminar els sediments aportats per la pluja que s'acumulaven a peus de la barana sud de la part est del pont, destapar el forat de desguàs del pont, i determinar si la barana era contemporània a la construcció del pont, que té un origen baixmedieval. Per últim, també es volia intentar definir datacions sobre la construcció i reformes de l'element, però aquest darrer objectiu no va ser assolit atesa la inexistència de restes arqueològiques. Així doncs, els treballs van poder documentar un nivell de circulació original format per còdols.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada