Seguidors

dilluns, 10 d’agost del 2020

MONUMENT PREGÀRIA DE L'ARBRE i PREGÀRIA DE L'OCELL
TARADELL - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


Pregària de l'arbre: 
Sóc de fusta del bressol, del llit, de la taula, de les portes i de les bigues de la casa. El mànec de l'eina de treball, el bastó de la vellesa, el pal senyer de les il·lusions i esperances. El fruit que nodreix i sadolla la set; l'ombra benefactora, el refugi dels ocells que netegen els camps d'insectes. La formosor del paisatge, l'encís de l'horta, la senyal de la muntanya i el llindar del camí. L'escalf de la llar a l'hivern, el perfum que embauma l'aire que respirem; l'oxígen que vivifica la sant; la salut del cos i l'alegria de l'ànima i el taüt que acompanya el fossar. Estima'm...! Respecta'm...! No em facis cap mal!

Pregària de l'ocell:
Sóc de camps i boscos, l'ànima i la cançó. Germà que estimes la terra, brinda'm protecció! Sóc el millor insecticida de quants puguin emprar-se per a combatre amb èxit les plagues i els llocs que abunden els perjudicials insectes, desapareixen. Mai contamino l'ambient. Menjo grans de cereals i, picotejo fruites dels camps; i el mal comès és molt més inferior al del benefici que dono. Per tant, faig bons serveis i, no pagar-los seria injust.
Respecta'm el meu niu, per a donar vida també als meus fillets.




 



Enllaç amb informació:

que diu:

La festa de l'arbre a Taradell (1976-1978)

Els orígens
A mitjans de desembre de l'any 1904 segons apunta Mn. Joan Vilacís  a la Revista Taradell (juny de 1976) es va celebrar per primera vegada la Festa de l'Arbre a Taradell. Va consistir en la plantació de plataners a les voreres de la carretera de Vic entre el tram que va de Can Viloi fins al pont de Can Just. L'activitat va anar a càrrec d'alumnes de les escoles, amb la finalitat que tinguessin cura de regar i fer créixer els arbres plantats. Hi va assistir molt públic i es va comptar amb l'orquestra Lluïsos. La comitiva va sortir de davant de la casa de la vila a la 1 del migdia. Després de la plantada d'arbres es va servir un aperitiu a totes les alumnes. Tot seguit, la comitiva es va dirigir al Centre Catòlic per escoltar els parlaments dels representants de la Junta Local d'Ensenyança i del Consultori.
Segons Vilacís, aquesta festa es va seguir celebrant durant molts anys, encara que no amb la mateixa solemnitat del primer any. Està documentat que el berenar que es va donar als escolars l'any 1910 va costar 52,16 pessetes i que va ser pagat per Josep Miralpeix, del Magatzem de Baix. Les últimes dades que consten sobre la Festa de l'Arbre a Taradell abans de la seva recuperació són de l'any 1917. Aquell any el berenar va ser servit per Can Vilo Xic i va consistir en un panet, xocolata i tragos de vi amb un bon porró. Va ser servit davant mateix de la casa i allà s'hi van recitar poesies. Hi havia mestre com el Sr. Joan Viñas, la Sra. Anna Generès i unes Germanes que tenien el seu col·legi al carrer Quintana.

La recuperació de la Festa de l'arbre a Taradell. 23 de maig de 1976

A principis del 1976 l'Ajuntament va proposar constituir un Patronat Local de la Festa de l'Arbre. Estava format per Lluís Casanovas i Blancafort, Vicenç Tió i Brugalla, Mn. Joan Pujol i Rovira, Manuel González i Bañeres, Josep Riba i Costa, el Dr. Bernat Serdà i Prat, Ramon Vallmitjana i Casademunt, Alfons Coll i González i Pere Tió.
La Festa de l'Arbre es va recuperar el 23 de maig del 1976. Els actes van consistir en una concentració de les autoritats locals a davant de l'Ajuntament. Van estar acompanyats pel representant de la Diputació Provincial, Joan Salvatella i Perallada, i de mestres i escolars del poble. Tot seguit es van traslladar a la plaça de les Eres on van descobrir una placa al Padró de la Creu, cedida per la Diputació, amb la següent inscripció: Patronato Provincial de Repoblación Forestal y Fiesta del Arbol. Excma. Diputación de Barcelona. Taradell 23-V-1976.





Altre enllaç amb informació:

Altre enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle XX – any 1976
Autor: Josep Ricart i Maimir
Descripció:
Monument situat al centre de la plaça de Santa Llúcia, format per una olivera, símbol de pau; un estany amb una font central coberta de vegetació per on degoteja l'aigua, símbol de la vida; i un monòlit de grans dimensions coronat per una mà de ciment que sustenta un colom. La mà representa la humanitat mentre que el colom fa referència a la llibertat. En un lateral hi ha l'escut de Taradell amb forja i la data de la inauguració, 23 de maig de 1976. A ambdós costas del monòlit s'hi van instal·lar dues majòliques, dedicades una a l'arbre i l'altra a l'ocell.
Observacions: Les majòliques no estaven previstes en el disseny de l'autor, tot i que per donar més èmfasi a la Festa de l'arbre i l'ocell, s'hi van instal·lar a posteriori.
Història:
L'escultura és obra de Josep Ricart i Maimir amb la col·laboració de Joan Coll i González. Un cop acceptada la proposta per l'Ajuntament de Taradell el 25 de març de l'any 1976, es van realitzar els treballs i es va inaugurar el 23 de maig del mateix any, coincidint amb la Festa de l'arbre i l'ocell.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada