Seguidors

dissabte, 15 d’agost del 2020

FONT DEL ARQUEBISBE FRANCESC ARMANYÀ i FONT
VILANOVA I LA GELTRÚ - EL GARRAF

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa






Arquebisbe Francesc Armanyà i Font (Vilanova i la Geltrú 1718 - Tarragona 1803)

L'autor va ser Francisco de Paula del Villar y Lozano

Francisco de Paula del Villar y Lozano ( (Múrcia 22 de gener de 1928 – Barcelona 16 de maig de 1901)



Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle XIX – any 1861
Autor: Francisco de Paula del Villar y Lozano (Múrcia 22 de gener de 1928 – Barcelona 16 de maig de 1901)
Descripció:
Font elevada sobre una base esglaonada, de secció octogonal. Està realitzada en pedra i té quatre brocs i quatre piques. Hi ha quatre relleus idèntics en forma de cares, per la boca de les quals surten les aixetes. A la part superior apareixen els escuts del bisbe Armanyà i decoració de sanefes geomètriques. Les inscripcions que hi havia originalment han desaparegut, així com els motius decoratius de la part superior, que segurament es devia coronar amb coberta de pavelló.
Notícies històriques:
La font es va fer l'any 1861 per encàrrec de l'ajuntament de Vilanova i la Geltrú i a la memòria de l'arquebisbe Armanyà, fill de la Geltrú. La construcció d'aquesta font, com la d'altres que van erigir-se a Vilanova i la Geltrú en els mateixos anys, fou el resultat del projecte de portada d'aigües a la vila, promogut per Cristòfol Raventós i Soler (Toni Pau) i dut a terme el 1860. També hi va contribuir la donació feta el 1843 per Josep Antoni Vidal i Pascual, destinada a la construcció de cinc fonts per a la vila.

Altre enllaç amb informació:

que diu:

Promotor: empresa Samà, Raventós i Cia.
Estil: Neoclassicisme romàntic

La font de l’arquebisbe Armanyà és també coneguda com a font de la plaça del Pou.
És una obra civil de Francisco de Paula del Villar Lozano, construïda el 1861, dins l’estil del neoclassicisme romàntic per commemorar l’arribada de l’aigua corrent a la vila.
És una de les fonts promogudes pels anomenats americanos o indianos, emigrants retornats a Vilanova i la Geltrú.
Aquesta font monumental fou construïda per iniciativa de l’empresa d’aigua Samà, Raventós i Cia.
Està dedicada a l’arquebisbe de Tarragona Francesc Armanyà i Font (Vilanova i la Geltrú, 1718- Tarragona, 1803). En una de les cares llueix el relleu en marbre d’una mitra, símbol eclesiàstic corresponents al bisbe. En una altra cara hi podem observar l’escut de Catalunya, hi manquen algunes plaques decoratives.
La plaça del Pou acollí el primer mercat a l’aire lliure abans que s’obrís a la plaça Major (actualment plaça de Pau Casals), l’any 1374. Hi acudien a comprar tant els geltrunencs com els vilanovins. Entre 1936 i 1939 va ser anomenada  plaça de Sòcrates.

Altre enllaç amb informació:
https://monuments.iec.cat/fitxa.asp?id=30




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada