Seguidors

dimecres, 15 de maig del 2024

CAN VALLS - ESCOLES VELLES - ANTIGA ESCOLA MONTSERRAT

GELIDA - L'ALT PENEDÈS 

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/


Torre d’estiueig, popularment coneguda com “Les Escoles Velles”; fou construïda pel mestre d’obres Joan Pascual i Batlle (1841-1906) el 1881, enmig d’un gran jardí de plantes exòtiques i arbrers fruiters. Inicialment fou la residència familiar del gelidenc Joan Valls i Bogatell, procurador de professió i impulsor del llibre “Gelida: Notes per a sa història” publicat el 1906. L’edifici ha estat lligat sempre al món de la cultura i va ser reivindicat als anys 70 amb una campanya popular que demanava la seva conservació com a escoles públiques. El jardí es va transformar en parc públic l’any 2007 i l’edifici  rehabilitat el 2013 és la seu de l’Escola Municipal de Música.










*************************************************
Enllaç amb informació:

Època: final segle XIX

Descripció:

Edifici aïllat situat al nucli urbà de Gelida envoltat per un pati amb jardí. És de planta pràcticament quadrada i consta d'una planta semi soterrada a causa del desnivell del terreny, planta baixa i un pis. La coberta és plana amb terrat amb balustrada seccionada per pilastres amb un passamà motllurat. A la coberta sobresurt un badalot de quatre plantes amb cornisa i rematat amb merlets. La façana es distribueix en tres eixos de composició vertical. Les obertures es distribueixen de manera simètrica a les façanes i tenen forma rectangular, a excepció d'una ovalada, amb marcs motllurats als dos últims pisos. Els diferents nivells es separen a través de línies d'imposta motllurades. El parament està estucat amb bandes horitzontals a la planta baixa que s'atenuen al pis superior i cadenes cantoneres. La façana nord té una escalinata doble amb balustres que condueix a un porxo la coberta del qual forma una balconada de balustres correguda a tot el pis superior. La façana sud presenta una tribuna d'estil modernista de planta poligonal amb cinc obertures i barana de ferro de tipus curvilini que serveix de balcó al pis superior i a la qual s'accedeix a través d'una doble escala. A la part superior recorrent tota la façana hi ha un fris amb un esgrafiat amb motius decoratius florals que és interromput per petites obertures rectangulars.

Notícies històriques:

Antiga torre d'estiueig de la família Valls construïda l'any 1891 pel mestre d'obres Joan Pascual i Batlle. A partir de la Segona República va ser convertida en escola. La seva funció com a centre d'ensenyament va perdurar fins a l'any 2004 quan es va inaugurar l'institut de secundària i va quedar pràcticament en desús.

*************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2014/07/can-valls-escoles-velles-gelida-el.html?fbclid=IwAR2U8ioM5v0Q_rF5KfGIz6YZRP-Ec0BV3NaG2CauMR_EQAz2CtCftjSoRJo

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=8039

https://estimadaterra.wordpress.com/2023/10/05/can-valls-de-gelida-alt-penedes/

*************************************************




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada