Seguidors

dijous, 13 de setembre del 2018

BÚNQUER DE CAN VALL-LLOSERA
Vidreres - la Selva

Fotos de Joan Dalma Juscafresa










Enllaç amb informació i descripció:

que diu:

Època: segles XX
Descripció:
Es tracta d’una estructura rectangular mig soterrada feta de formigó que presenta dues entrades, una a cadascun dels costats llargs del rectangle. La part central o de refugi té un seguit de sis finestretes minúscules. 
Les galeries que baixen cap al pis inferior són fetes de rajol i bigues de fusta disposades en rampa fins el búnquer.
Notícies històriques:
Durant la Guerra Civil Espanyola, des de la primavera de 1938, Can Vall-llosera era el lloc de residència de les autoritats militars que treballaven al camp d’aviació del pla de Vidreres, situat en els camps veïns. El refugi existent era destinat al quarter de comandament.
Per a la construcció del camp es va destruir una masia, Can Puig, es van desviar petits cursos fluvials i es van aplanar artificialment camps i finques properes al bosc de Can Puig. L’aparellador Víctor Gasull fou qui dirigí les obres, a més de les dels camps de Celrà i Puigcerdà.
En total, van haver-hi quatre grans bombardejos a la zona que van provocar algunes baixes militars, civils i materials, i es van malmetre alguns masos.
 





Altre enllaç amb informació:

que diu:

Aquest búnquer era al costat del camp d’aviació que es construí el 1937 en els terrenys que ocupava la casa de can Puig que fou enderrocada. Aquest camp d’aviació republicà fou bombardejat 4 vegades per l’aviació nacional el 1938, i a partir d’aquell any deixà de ser operatiu.Els oficials i sotsoficials del camp s’allotjaven a can Xiberta, casa situada al carrer d’Orient; mentre que a can Batllosera s’instal·là el quarter de comandament i com a refugi es construí el búnquer. És una construcció de formigó amb dues entrades, la major part està soterrada. Un cop s’entra al refugi es baixa una rampa que condueix a l’estança principal situada a uns quatre metres sota el nivell de la superfície i té una capacitat per cent persones.En el proper bosc d’en Puig es troben unes trinxeres també relacionades amb el camp d’aviació. El conjunt són les restes més importants que es conserven a la comarca de la Selva de la Guerra Civil.












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada