Seguidors

dilluns, 17 de setembre del 2018

CAL BATLLE - ABANS MAS MASCORDA
Breda - la Selva

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa








Enllaç amb informació i descripció:

que diu:

Època: segle XVIII
Descripció:
Masia orientada el S-O, que ha patit diverses transformacions. Originàriament era més petita i amb teulada a doble vessant, actualment, les seves dimensions han augmentat, i s'observa a la façana una línia que ens marca el que antigament constituïa la vessant esquerra. També s'aprecia l'existència d'un escut.

A la part original, és on trobem les finestres amb llinda i ampit de pedra, porta de mig punt amb dovelles i un rellotge solar amb un escrit:
"Quan no fa sol no dic res
però quan ell hem toca
amb la punta de la
broca li dic a tothom
quina hora és"
(04/05/1995)
L'edifici té les dependències típicament agrícoles i ramaderes: era, pallisses, corts, corrals etc. I al costat dret un pou de pedra.
 

Notícies històriques:
El document més antic que es conserva sobre el mas data del s.XVIII, quan pertanyia a Bernat de Mascorda, el qual posseïa la batllia de Breda. Després passà al seu fill i el mas apareix com Mas Mascorda, nom que es conservà fins l'any 1618, quan la darrera propietària el va vendre a Pere Batlle (de professió ferrer), adoptant el mas, el nom de Can Batlle, que fins fa poc havia passat de pares a fills.

Aquest mas apareix en el fogatge de Breda l'any 1595, que detalla noms, carrers, cases, sent un document de gran importància històrica.

Altre enllaç amb informació:







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada