Seguidors

dijous, 13 de setembre del 2018

CAN XIBERTA
Vidreres - la Selva

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa




A la llinda hi posa any 1862 Benito Jiberta



Enllaç amb informació i descripció:

que diu:

Època: segle XIX
Descripció:
Immoble que es troba enquadrat en un gran solar de considerables proporcions. La façana que desemboca al carrer orient, planteja tres plantes. La planta baixa, consta de tres obertures, com són el portal central, de llinda monolítica, conformant un arc pla, amb muntants de pedra, i el dintell recull una inscripció que al·ludeix al nom dels constructor de la casa - Benito Jiberta- i a l'any d'origen -1862-.

El portal està flanquejat per dues obertures rectangulars poc rellevants, a destacar únicament l'enreixat de ferro forjat que les cobreix. Pel que fa al primer i segon pis, ambdós són resolts partint de la mateixa solució compositiva, de tres obertures rectangulars, emmarcades amb una solució de rajol d'obra vista i l'únic element que els diferencia és que les finestres del primer pis són sensiblement més grans que les del pis superior. Pel que fa a la façana posterior, aquesta segueix i contempla una distribució bastant similar i pròxima a la de la façana principal que conflueix al carrer orient, amb el predomini de tres obertures rectangulars per pis, emmarcades per una solució de rajol d'obra vista. L'únic element a destacar, i que diferencia aquesta façana posterior de la principal, és la balconada correguda i contínua que abasta tot el primer pis. Edifici coberta amb una teulada a dues aigües.

Dintre del solar cal destacar la presència de dos elements importants: per una banda, la persistència de les restes vivents d'un pou, pel qual s'accedeix a través d'un portal de mig punt, amb un òcul per sobre. Mentre que per l'altra, la torre, adossada a la part esquerre de l'edifici. Destaca i ressalta sobretot per les obertures d'arc de ferradura; concretament n'hi ha sis, és a dir dues per costat, mentre que un costat és cec.
 

Notícies històriques:
En el context de la Guerra Civil, aquesta edificació va jugar un paper important i estava estretament relacionada amb el búnquer de Can Vall-llosera. Aquest búnquer era al costat del camp d'aviació que es va construir el 1937 en els terrenys que ocupava la casa de can Puig, que va ser enderrocada. Aquest camp d'aviació republicà va ser bombardejat quatre vegades per l'aviació nacional el 1938, i a partir d'aquell any deixà de ser operatiu. Els oficials i sotsoficials del camp s'allotjaven a Can Xiberta, mentre que a Can Vall-llosera s'instal·là el quarter de comandament i com a refugi es construí el búnquer. 

Enllaç amb informació:

que diu:

Can Xiberta és un equipament municipal que disposa d’un aulari i tots els materials i serveis per a la formació (sala d’ordinadors, WIFI, biblioteca, sala de professors, etc...) destinat als programes i serveis educatius i culturals de l’Àrea de Serveis a la Comunitat (Unitat de Programes): Centre de Formació d’Adults de Vidreres, Formació Ocupacional, Servei d’Orientació educativa, Punt de Suport de la UOC, Formació Continuada, Centre Obert de Vidreres, Escola de mares i pares, etc... Alhora, aquest equipament també acull puntualment altres activitats realitzades per associacions, empreses i altres organismes.

L’objectiu d’aquest equipament és, conjuntament amb els altres equipaments de la Unitat de Programes (Teatre Municipal, Can Turronet i Centre Cívic de Vidreres), donar resposta a la possibilitat d’acollir qualsevol programa o servei de caràcter educatiu, cultural o social per a la població de Vidreres.

Altre enllaç amb informació:






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada