Seguidors

dilluns, 10 de setembre del 2018

CAN MOTLLÓ
Caldes de Malavella - la Selva

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa





Enllaç amb informació i descripció:
que diu:
Època: inici segle XX
Autor: Jaume Deulofeu – constructor de Caldes de Malavella
Descripció:
Casa aïllada fent xamfrà entre la Rambla Recolons i el carrer Verdaguer, al nucli urbà de Caldes de Malavella, de planta rectangular i composta de planta baixa i pis.
La façana principal (a la rambla), està dividida en tres cossos verticals separats per cadenes arrebossades imitant pedra. A la planta baixa, porta d'entrada al centre, flanquejada per dues finestres. Totes les obertures són en arc de llinda. L'ampit de les finestres, de ceràmica vidriada, coincideix amb la línia superior del sòcol.
Una ample cornisa separa la planta baixa del pis, on hi ha tres finestres en arc de llinda. Sota la cornisa hi ha respiralls.
Tres frontons en arc de mig punt rebaixat rematen la façana principal. El central té una decoració que fa pensar en un sol ponent-se o eixint. Aquest remat superior és de formes de ressò modernista.
La façana lateral, a la planta baixa té quatre finestres (una de les quals està tapada), amb arc de llinda. La línia superior del sòcol coincideix novament, igual que a la façana principal, amb l'ampit de les finestres.
Una cornisa ampla, que continua de la façana principal, separa la planta baixa del pis. Sota la cornisa hi ha respiralls.
El pis queda rematat per un frontó triangular, amb dues finestres. Aquest amaga el taulat a doble vessant. Dos frontons petit en arc rebaixat flanquegen el frontó. Coronant el frontó, una mena de frontó petit en arc de mig punt i amb un relleu de ressò modernista.
A totes les façanes destaca la línia corba (clarament modernista) que fa la decoració de la façana.
 
Notícies històriques:
La Rambla Recolons, promoguda per Bartolomé Recolons, és un dels passejos que es construïren a Caldes durant les primeres dècades del segle XX, per satisfer els estiuejants que anaven a la població a "prendre les aigües".

L'estiueig de la segona meitat del segle XIX i principis del segle XX tenia un caràcter elitista ja que es limitava als sectors benestants de la societat. Anava lligat a pràctiques curatives i també començava a ser una activitat de lleure. La millora en els mitjans de transport va contribuir a consolidar els nuclis d'estiueig cosa que tingué un fort impacte en el urbanisme i l'economia dels pobles amb aigües termals. A Caldes de Malavella es construeixen gran nombre de cases, torres i xalets sobretot a l'entorn d ela Rambla Recolons i de la que s'anomenà Colònia de la Granja. En aquest moment també es van adequar diverses zones de passeig, places i parcs.
 

Altre enllaç amb informació:
que diu:
Senzilla casa fent cantonada de dues plantes amb elements modernistes.
A la planta baixa les obertures quadrades tenen a sobre falsos arcs carpanells rebaixats com a element decoratiu.
Exteriorment la planta superior està separada de la inferior per una cornisa. El coronament de l'edifici està fet amb frontons semicirculars més alt el del centre a un carrer i per frontons semicirsulars als laterals i un frontó triangular central a la façana que dona a l'altre carrer.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada