Seguidors

diumenge, 9 de setembre del 2018

XALET D'ANNA VELA
Caldes de Malavella - la Selva

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa





Enllaç amb informació i descripció:
que diu:
Època: inici segle XX
Autor: Josep Maria Déu i Amat – arquitecte l’any 1933
               Jaume Deulofeu – constructor natural de Caldes
Descripció:
Xalet aïllat situat a l'Avinguda Doctor Furest, molt a prop de l'estació de tren, envoltat de jardí.
L'estructura de l'edifici és de dos pisos i soterrani, que originàriament corresponien cada un a un habitatge diferent. L'escala exterior que donava accés al segons pis, va desaparèixer en una restauració de l'any 1997. Així doncs, actualment l'antiga porta d'entrada a l'habitatge del segon pis, en arc de mig punt (almenys des de 1984 és així. El projecte (1933) preveia almenys una entrada en arc de llinda), és la porta d'un balcó amb balustrada sostingut per dues grans mènsules, flanquejat per dues finestres en arc de llinda.
A l'habitatge si accedeix per la que fou la porta d'entrada del primer pis, pujant primer cinc graons. Aquesta escala és diferent de la que es va concèbre pel projecte de l'edifici, que tenia almenys set escales (no sabem si es va arribar a executar o es va canviar durant les obres. Al no tenir més fotografies, no ho podem saber). També és diferent la porta d'entrada, que en el projecte presentava arc rebaixat.(no sabem si es va arribar a executar, però almenys des de 1984 era com actualment l'observem). Al costat esquerre, una finestra en arc de mig punt i ampit.
La teulada de l'edifici és a quatre vessants, i al ràfec de la teulada s'aprecia l'encavallat de fusta. Sobresurt una mansarda a la part central, amb un respirall circular.
Hi ha adossats dos cossos, un de lateral i un de posterior, tots dos amb finestres d'arc de mig punt i terrassa amb balustrada just a la línia del pis.
Una tanca exterior, ja prevista en el projecte de la casa, protegeix l'edifici.
 
Notícies històriques:
Xalet d'estiueig compost de dues vivendes construides l'any 1933 segons el disseny de l'arquitecte Josep Maria Déu i Amat.
Originàriament era una casa d'estiueig.
L'estiueig de la segona meitat del segle XIX i principis del segle XX tenia un caràcter elitista ja que es limitava als sectors benestants de la societat. Anava lligat a pràctiques curatives i també començava a ser una activitat de lleure. La millora en els mitjans de transport va contribuir a consolidar els nuclis d'estiueig cosa que tingué un fort impacte en el urbanisme i l'economia dels pobles amb aigües termals. A Caldes de Malavella es construeixen gran nombre de cases, torres i xalets sobretot a l'entorn d ela Rambla Recolons i de la que s'anomenà Colònia de la Granja. En aquest moment també es van adequar diverses zones de passeig, places i parcs.
 

Al catàleg de béns a protegir publicat per l'ajuntament de Caldes de Malavella diu:
A la planta baixa hi ha dues obertures en arc de mig punt, amb la finestra esquerra amb trencaaigües i ampit. S’hi accedeix mitjançant escaleta de 5 graons. Al pis hi ha un balcó desproporcionat i balustrat sostingut per dos grans mènsules. Adossat al cos central hi ha un cos lateral amb finestres en arc de mig punt que al pis es converteix en un terrat de grans dimensions. A la part central de la coberta trobem una mansarda amb un ull circular al mig que és un respirall.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada