Seguidors

divendres, 7 de setembre del 2018

CASA PLA I DENIEL
Caldes de Malavella - la Selva

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


Segle XIX
Casa d'estiueig d'estil eclèctic caracteritzada per la simetria i els elements decoratius clàssics de les finestres, que en reforcen la monumentalitat.













Al catàleg de béns a protegir publicat per l'ajuntament de Caldes de Malavella diu:
És un edifici aïllat de planta quadrada, que tenia la funció de vivenda dels propietaris. Al pati trobem les dependències del servei. La façana principal és a llevant, aïllada de la plaça per un forjat de ferro amb ondulacions. Les obertures estan disposades amb ordre i són tres en cada nivell vertical. La porta principal és al centre, on trobem una petita escalinata de pedra que condueix a dues pilastres semicirculars corínties que sostenen les cartel.les que reben el pes del balcó central del pis principal, l’únic que sobresurt de la línia de la façana mitjançant una llosa. Les obertures són totes rectangulars, i estan  treballades amb motius clàssics que es repeteixen en les obertures de cada planta en els frontons triangulars. Les finestres del primer pis i la central del segon tenen forjat de ferro.
La planta baixa està separada del primer pis per una cornisa, com també ho està el segon pis del terrat, en aquest cas per una cornisa motllurada. L’ordre de la composició  i la seva moderació en l’ornamentació ens porten a un neoclassicisme arquitectònic acord amb l’època de la construcció i el caràcter del seu promotor. La balustrada clàssica perduda remarcaria més aquest aspecte.
El promotor de l’edifici va ser en Narcís Pla i Deniel (Barcelona 1867-1934), personatge insigne de la vida de Caldes en el pas del segle XIX al XX. Aquest edifici era la seva vicenda particular. A la seva mort el va donar a les monges vedrunes, que encara en fa ús com a casa de repòs. Arquitectònicament és interessant, ja que aconsegueix transmetre la serenitat dels valors clàssics amb un ús molt racional de la disposició de les obertures, així com una reinterpretació del llenguatge de tradició grec-romana en els motius de les obertures.

Narcís Pla i Deniel

Enllaç amb informació i descripció:
que diu:
Època: final segle XIX
Descripció:
De planta quadrada, planta baixa i dos pisos amb terrat (on s'hi ha suprimit una antiga balustrada), manté un ritme simètric a totes les façanes.

Façana principal amb porta flanquejada per pilastres semi- circulars amb capitell corinti que aguanten unes ménsules que sostenen la llosana de pedra artificial del balcó central. Les obertures, totes en arc pla, estan decorades amb pilastres jòniques amb estries i un guardapols amb decoracions florals i antefixes. La planta baixa està separada del primer pis per una cornisa enmotllorada en cavet a l'altura del forjat.

Jardí molt gran a l'angle N- E (respecte la situació de la casa). A la part N-O del jardí hi ha una glorieta construïda al s.XX, de secció rectangular amb els angles reculats i estructura de ferro, les parets han estat tancades amb bruc, formant arcs de mig punt, i amb coberta a quatre vessants de teula plana. També destaca una font amb barana de ferro forjat amb escuts i flors.
 

Notícies històriques:
A finals del segle XIX Narcís Pla i Deniel va fer construir aquest edifici que donà, a la seva mort, a les Carmelites de la Caritat-Vedruna, congregació fundada per Joaquima Vedruna l'any 1826 a Vic.

Altres enllaços amb informació:























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada